Els boletaires hauran de pagar per collir bolets al Ripollès, l'alt Pirineu i els Ports

La mesura entrarà en vigor a partir de la temporada 2015-2016

Irene Giménez Vinyet
18 d'agost del 2014
Les pluges avancen la temporada de bolets 2014-2015
Les pluges avancen la temporada de bolets 2014-2015 | Eixmèdia
Josep Maria Pelegrí, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi parlant de la nova mesura Foto: ACN

A partir de la temporada 2015-2016 serà obligatori pagar per collir bolets al Ripollès, l'Alt Pirineu i els Ports. En un principi la mesura havia d'entrar en vigor la temporada vinent però des del Departament d'Agricultura s'ha decidit finalment que, durant la temporada 2014-2015, només s'informi els caçadors de bolets. En un primer moment la mesura està pensada només pels terrenys que són propietat de la Generalitat, però els privats i els municipis poden adherir-s'hi si ho volen.
 
El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que va informar sobre l'estat del pla de recol·lecció de bolets de Catalunya en el darrer Consell Executiu abans de les vacances, ha destacat que l'acció “està més encaminada a la pedagogia que no pas a la recaptació”. Des del departament es valora positivament l'experiència pilot que s'ha dut a terme al Bosc de Poblet durant dues temporades. En aquest cas, la recol·lecció ha estat de 5.000 i 6.000 euros per temporada; Els diners recollits seran destinades a millorar l'espai, com l'arranjament de camins o la senyalització.
 
Encara s'ha de concretar però les tarifes que s'aplicaran al Ripollès, l'Alt Pirineu i els Ports seran de 3 a 5 euros pels forans i un euro pels veïns. El carnet de boletaire, per la seva banda, costaria 10 euros per tota la temporada. Pelegrí diu que aquesta quantitat és “perfectament assumible”, encara que segons la superfície i el territori, el preu pot variar lleugerament.
 
L'objectiu del projecte, segons el conseller d'Agricultura, és que "hi hagi una conscienciació major i fer pedagogia" sobre el fet que el ciutadà està obtenint recursos del medi natural gràcies a la bona conservació de l'espai.
 
Els punts de pagament de la taxa poden anar des de l'oficina d'informació de la zona fins a botigues, restaurants o a través d'Internet. Les persones que abonin l'import hauran de mostrar el comprovant si els intercepta un agent al bosc.
 
Tot i així, a partir de la temporada que començarà aquesta tardor, el cos d'agents rurals es dedicarà a informar els boletaires sobre la futura obligatorietat de la taxa. A més, recolliran informació sobre les persones que van al bosc, com hi van, per què hi van i quines pràctiques hi realitzen. La informació es reunirà en una base de dades que servirà per millorar la implementació de la mesura. Els boletaires, si ho volen, podran començar a pagar la taxa la temporada 2014-2015, que no serà obligatòria fins a la temporada següent.
 
Pelegrí destaca que es tracta d'una "política que està bastant acceptada per la ciutadania". I és que, segons les darreres informacions del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), un 77,1% dels catalans acceptaria pagar per buscar bolets si els diners recaptats s'inverteixen en els mateixos boscos.
 

Les pluges dels últims mesos avancen la temporada de bolets

Els veïns del Molló i Setcases els únics que no hauran de pagar per collir bolets

El carnet boletaire finalment només s'aplicrà als boscos de la Generalitat