Somatemps: «Catalunya serà hispana o no serà»

L'entitat espanyolista acaba el seminari amb la lectura de les “Bases de Montgrony” en el qual crida a una nova “reconquesta” enfront a “l'odi nacionalista”

Arnau Urgell
15 de juliol del 2014
Acte inaugural del simposi de Somatemps
Acte inaugural del simposi de Somatemps | ElRipollès.info
Josep Alsina i Ramon Santanach, a l'acte inaugural del simposi de Somatemps a Ripoll. Foto: ElRipollès.info

“Catalunya serà hispana o no serà”. Amb aquest lema tan contundent es clou les “Bases de Montgrony”, el manifest que es va llegir per tancar el seminari celebrat al Ripollès al llarg de tres dies organitzat per l'entitat espanyolista Somatemps. Van escollir el santuari del terme de Gombrèn per tal de fer una crida a una nova “reconquesta enfront dels despropòsits, els odis, els rancors, els malentesos o les mentides malintencionades” del sobiranisme.

El seminari va començar divendres al Museu Etnogràfic de Ripoll amb la presència del ripollès Josep Alsina, vicepresident de Somatemps. Un missatge aparentment moderat –“Volem redescobrir la catalanitat” i “Els llaços entre Catalunya i Espanya són innumerables”- contrastaven amb l'oposició frontal al dret a decidir –“No volem haver de triar”- i proclames més inflamades com que l'acte pretenia fer front a “l'odi nacionalista” d'activitats com el simposi “Espanya contra Catalunya”. A l'exterior de la sala, en una taula es venien llibres amb títols igualment contundents: “Cataluña hispana”; “Historias ocultadas del nacionalismo catalán” i “España contra Cataluña. Historia de un fraude”.

Josep Alsina va voler agrair la gentilesa del Museu i de l'Ajuntament de Ripoll per cedir un espai per celebrar el seminari –la tercera jornada, amb més públic, es va fer a la sala d'actes de la patronal UIER-. El regidor Ramon Santanach va ser l'encarregat de rebre els participants –tot just una vintena a l'acte inaugural però força més el diumenge- en un discurs on va evitar reivindicar el dret a decidir. “La història és la que és i cadascú la interpreta com vol”, va assegurar i va donar la raó als organitzadors en la idea que “tots som catalans”. “Uns ho veuen la catalanitat des d'un punt de vista, altres d'un altre i uns tercers de cap”, va assegurar abans de ser aplaudit per l'audiència en una intervenció on se'l va veure força incòmode.

Crida a la reconquesta

La moderació de l'acte inaugural –on destacava la presència de mitjans estatals com TVE, RNE i Antena 3- contrasta amb la duresa del manifest llegit a Montgrony. Van escollir aquest punt, que defineixen com la “Covagonga catalana”, per “refer la nostra pàtria envaïda de les bogeries d’aquells que es diuen els nostres llibertadors, però que només ens porten al precipici i al suïcidi col·lectiu”. De fet, fins a dues vegades titllen de “bojos” a la “casta política” que impulsa el procés sobiranista. I per tot plegat fan una crida a “una nova reconquesta enfront dels despropòsits, els odis, els rancors, els malentesos o les mentides malintencionades i, en definitiva, tot allò que enterboleix conèixer el nostre ésser català”.

Somatemps arriba a assegurar que la independència –“la supèrbia de creure’s que sense Espanya serem més plens”-, portarà “la desgràcia i mort a la nostra societat”. El manifest clou amb un “Catalunya serà Hispana o no serà!, perquè Catalanitat és Hispanitat!”.