El Ripollès, la vuitena comarca més emprenedora del país

En l'índex ADEG de competitivitat comarcal, el territori es troba la vint-i-quatrena posició de 41

Bernat Ferrer/Nació Digital
10 de juliol del 2014
El Ripollès és la vuitena comarca amb més esperit emprenedor de Catalunya, segons l'Índex de Competitivitat Territorial que realitza l'associació empresarial ADEG, que valora un total de 45 indicadors econòmics diversos, tals com el nivell de qualificació dels recursos humans, les infraestructures de transports disponibles, el sòl reservat a indústria, el grau d'accés a proveïdors, el consum d'aigua per habitant... En la classificació general, però, la comarca baixa fins a la 24a. posició.

Encapçalen el rànquing global el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Tarragonès i el Segrià, seguits de ben a prop pel Gironès i el Vallès Oriental. Des de l'associació empresarial es deixa clar que aquest índex valora com es posicionen les diverses comarques en base a un model de desenvolupament concret, pensat per competir en una economia globalitzada. "Això no vol dir que unes comarques estiguin posicionades millor d'acord a un altre model", deixa clar ADEG.

L'associació entén que la productivitat de les empreses està íntimament relacionada amb les condicions de l'entorn immediat en el que operen, en tant que són fonts d'avantatge que no generen les pròpies empreses, sinó l'entorn territorial on estan implantades.

En els diversos indicatius concrets, el Ripollès també surt molt ben posicionada quant a factors de sostenibilitat social, situant-se en la tercera posició, per darrere del Barcelonès i la Val d'Aran. També ressalta la dotzena posició quant a qualificació dels recursos humans i recursos per l'educació i la formació professional.

Índex ADEG 2014 de competitivitat territorial (pdf) (pdf)



Les 41 comarques catalanes, ordenades quant a competitivitat.