Reneix el Contrapàs Llarg de Ripoll

La dansa es “reestrenarà” aquest diumenge 3 d'agost en un aplec de contrapassos | Els Randellaires han treballat tres anys per recuperar-lo

Arnau Urgell
31 de juliol del 2014
Els Randellaires han aconseguit recuperar el Contrapàs Llarg
Els Randellaires han aconseguit recuperar el Contrapàs Llarg | AU
Els Randellaires han aconseguit recuperar el Contrapàs Llarg. Foto: Rastres Fotografia

El Contrapàs Llarg de Ripoll reneixerà de les seves pròpies cendres. Serà aquest diumenge 3 d'agost a la plaça Sant Eudald on se celebrarà un aplec de pobles que en ballen. El de la capital del Ripollès feia ben bé un segle i mig que s'havia perdut i els Randellaires, en el marc del projecte Les 4 Vares, han treballat durant uns tres anys per tal que tornés a rebrotar.

Els Randellaires fa més d'una dècada que recuperen cançons i danses tradicionals del Ripollès. Fa tres anys van posar la banya en el Contrapàs Llarg de Ripoll, una dansa antecessora de l'actual sardana i que es va ballar a les comarques del nord del Principat entre el segle XV i mitjans del XIX. Malgrat que l'objectiu inicial era que el retorn coincidís amb la clausura de la Capital de la Cultura Catalana, ha acabat sent-ho uns mesos més tard.

En tots els Països Catalans es té constància de l'existència d'onze contrapassos llargs, dels quals el que ha perviscut amb més força –recuperat a inicis del segle XX- és el de Sant Vicenç de Torelló, que es balla per Rams. Al llarg de tot aquest temps els Randellaires han aconseguit recuperar tant la música com els passos del de Ripoll. Ho han fet a partir de la documentació existent però també de grans coneixedors de les danses populars catalanes com Carles Mas.

La música –que en la seva versió completa dura onze minuts- ja l'han tocat en concerts i forma part d' Entemarrats , el tercer disc del grup. A més, l'han ballat sense públic en el taller 4 Vares en el qual s'aposta per aprendre danses d'arreu dels Països Catalans. Precisament, el 2 d'agost –la vigília de l'estrena- se'n faran un altre per acabar de perfeccionar la tècnica.

Per celebrar la recuperació del Contrapàs Llarg de Ripoll s'ha organitzat per aquest diumenge el primer aplec de pobles que ballen contrapassos. A banda dels amfitrions, es ballarà el de Sant Genís de Pallafols i el de Prats de Lluçanès. Aquest darrer, precisament, acabarà amb una ballada participativa oberta a tothom així com un ball pla amb corrandes i aperitiu per tancar la festa.

Els Randellaires recuperen el Contrapàs Llarg de Ripoll. Foto: Arnau Urgell