La Fiscalia demanarà imputar Teresa Jordà i la resta d'alcaldes per les dietes de la FMC

La citació es produirà molt probablement després de l'estiu | L'exalcaldessa de Ripoll va decidir ahir a la nit tornar les quantitats cobrades de l'entitat

Arnau Urgell
04 de juliol del 2014
La Fiscalia de Barcelona demanarà la imputació dels 44 alcaldes que presumptament van cobrar sobresous a través de dietes de la Federació de Municipis de Catalunya. Ho farà després de l'estiu, previsiblement el setembre, segons han informat a Europa Press fonts judicials. La majoria d'afectats són PSC –la FCM és molt pròxima als socialistes- però també d'ERC, CiU, PP i ICV. Entre aquests hi ha Teresa Jordà, exalcaldessa de Ripoll i que va formar part de l'executiva de l'entitat municipalista entre el 2007-2011.

Cal recordar que un jutge de Sabadell ha obert una investigació a aquests 44 alcaldes o exalcaldes per presumptament haver cobrat sous encoberts per part de la FMC. Es tracta d'una peça separada del cas Mercuri –on hi ha involucrat Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell i expresident de l'entitat municipalista- que pretén esbrinar si aquests pagaments es camuflaven com a dietes i desplaçaments o reunions que, en algunes ocasions, no s’haurien arribat a celebrar mai. El període investigat pels Mossos se centra en els exercicis 2011 i 2012, dos anys repartits en dues legislatures, i amb una quantitat que ascendeix fins a 180.000 euros –tot i que el sistema de pagament podria haver començat el 2004-. En el cas de Jordà la quantitat cobrada és de 1.326 euros, una xifra que contrasta amb els 23.964 euros de Manuel Bustos, els 12.870 de Lluís Tejedor i els 10.548 de Miquel Arisa.

Teresa Jordà torna els diners

L'exalcaldessa de Ripoll va explicar ahir a la nit aquest diari que tots els alcaldes d'ERC investigats havien decidit retornar els diners de manera "preventiva". Una decisió que ja havia anunciat CiU i que finalment també ha pres ICV. "Els alcaldes d'Esquerra reintegraran la totalitat de les quantitats percebudes. Aquests imports es faran efectius mitjançant xecs a la FMC", han confirmat aquest matí en un comunicat i també han obert la porta a valorar la continuïtat a l'entitat. Pel que fa als socialistes la vicepresidenta de la FMC i alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha anunciat aquest divendres que els alcaldes afectats del partit han acordat consignar els imports cobrats dels suposats sobresous fins que acabi la investigació.

Paral·lelament, la FMC ha explicat a través d'un altre comunicat que ha obert una "exhaustiva anàlisi" de la gestió de l'entitat anterior al 2013, any en què Manuel Bustos va deixar la presidència de la federació en favor de Xavier Amor. Posteriorment, han decidit cessar el secretari general, Adolfo Moreno, que ja estava imputat en el cas Mercuri.

Per altra banda, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, acusació popular del cas, també estudia demanar la imputació de tots aquests càrrecs electes. De fet, en la interlocutòria judicial es parla d'indicis delictius però no demana cap imputació concreta. La plataforma assegura que l'informe elaborat pels Mossos d'Esquadra demostra que els pagaments no corresponien a les distàncies des d'on es traslladaven els alcaldes sinó al tipus de càrrec que ocupaven a l'entitat municipalista.

Llista amb els 44 alcaldes i les quantitats presumptament irregulars