Els veïns de Molló i Setcases, els únics que no hauran de pagar per collir bolets

La resta de ciutadans del Ripollès no estaran exempts del pagament en una àrea d'unes 8.000 hectàrees propietat de la Generalitat però tindran descomptes

per Redacció , 27 de juny de 2014 a les 11:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els veïns i turistes de Setcases no hauran de pagar per collir bolets. Foto: Xevi Mas

Els veïns de Molló i Setcases, juntament amb els que tinguin una segona residència o hi pernoctin en els seus establiments turístics, seran els únics que no hauran de pagar per collir bolets als boscos de la Generalitat. Una conclusió sorgida de la darrera reunió entre les diverses parts implicades i que es va celebrar la passada a la seu del Consell Comarcal. En canvi, la resta de ciutadans del Ripollès no estaran exempts d'adquirir el carnet boletaire malgrat que tindran dret a descomptes.


La darrera reunió va començar a perfilar els detalls de la regulació de la recollida de bolets a les 8.000 hectàrees propietat de la Generalitat als termes de Molló i Setcases que es començarà a aplicar la temporada vinent. Hi van participar els alcaldes dels dos municipis afectats, el president del Consell i membres de la direcció general de Medi Natural i de Forestal Catalana, l’empresa pública que gestionarà tota la regulació. Actors que ja han acordat una nova trobada reunió on també puguin participar propietaris privats per si es volen sumar a la iniciativa.

Miquel Rovira, president del Consell, va informar després de la reunió que “encara no s'ha tancat res” però sí que es va parlar de límits, senyalitzacions, abonaments, tarifes i, sobretot, “que es tracta d’un projecte de gestió integral del territori, que no té un afany recaptatori”. “No es perseguirà ni es sancionarà a ningú. Es tracta, en primera instància, de fer molta pedagogia i de deixar clar que els diners revertiran al territori regulat en forma de neteja de boscos, recuperació de pastures, manteniment de camins...”.


Pel que fa als abonaments, s’obtindran telemàticament a través d’una pàgina web i també a ajuntaments, oficines de turisme i establiments turístics dels municipis afectats. Els agents que vigilaran el territori també disposaran de talonaris per si cal vendre carnets sobre el terreny. N'estaran exempts els veïns de Molló i Setcases, tant si estan empadronats com si tenen una segona residència o són propietaris de terreny. Una gratuïtat que també gaudiran tots els menors de 14 anys així com els turistes que pernoctin en els establiments turístics d'ambdues poblacions.

En canvi, la resta de veïns del Ripollès si que hauran de pagar però amb preus reduïts. Els visitants de fora de la comarca podran optar per carnets d'un o de dos dies mentre que les persones que recullin més de cinc quilos al dia, tindran una tarifa especial en funció de la quantitat. També hi ha la proposta que els majors de 65 anys tinguin un dia gratuït a la setmana i que les persones que vagin a fer un àpat en un restaurant de la zona tinguin un 50% de descompte. La idea és acordar tots aquests aspectes a principis de juliol per poder implantar la senyalització sobre terreny entre juliol i agost.


En la reunió també es va abordar la creació de zones d’aparcament per ordenar l’accés al medi i de la creació d’una comissió específica de seguiment, formada pel Consell Comarcal, els dos ajuntaments, un representant de Forestal Catalana, un de la Direcció General de Medi Natural i dos propietaris privats, si s’hi acaben sumant. Paral·lelament, hi haurà una comissió d’àmbit comarcal que treballarà per estendre la prova als boscos de tota la comarca. Cal recordar que la prova pilot a 8.000 hectàrees del Ripollès se suma a l'existent al Paratge natural d’interès nacional de Poblet i les que també s’engegaran als parcs naturals dels Ports i de l’Alt Pirineu.

 

Participació