Primera sentència al Ripollès contra una entitat bancària per les preferents

Una resolució del jutjat de Ripoll obliga a Catalunya Banc a retornar vora 20.000 euros a la cooperativa de la Llar d'Infants el Petit Avet

Arnau Urgell
26 de juny del 2014
Una sentència condemna Catalunya Banc per les preferents
Una sentència condemna Catalunya Banc per les preferents | ElRipollès.info
Una sentència condemna Catalunya Banc per l'ús de preferents. Foto: ElRipollès.info

Fa unes setmanes es va emetre la primera sentència al Ripollès que condemna una entitat bancària per l'ús de participacions preferents. Concretament, obliga a Catalunya Banc –l'antiga Caixa Catalunya- a retornar quasi 20.000 euros a la cooperativa de la Llar d'Infants el Petit Avet. Una quantitat molt similar a la que els demandants ja havien recuperat després de diverses negociacions.

La cooperativa Llar d'Infants el Petit Avet tenia 40.000 euros en un compte corrent pensant que es tractava d'un dipòsit a termini curt i amb total disponibilitat. “Quan van voler treure'ls els hi van dir que eren a perpetuïtat”, explica l'advocada Maria Dolors Vilalta, que ha portat el cas. Concretament, havien adquirit participacions preferents Sèrie A de Caixa Catalunya Preferential Issuance Limited de 3 de maig de 2007.

L'entitat bancària només va retornar-los 3.000 euros i la cooperativa va decidir presentar una demanda judicial per recuperar els 37.000 restants. Ara fa un any, ja amb l'entitat rescatada pel Fons de Restructuració Ordenada Bancària (FROB) es va proposar transformar les preferents en accions de Catalunya Banc o recuperar vora el 60% del líquid. Els afectats van decidir la segona opció –el valor de les accions és baixíssim- però, a més, van decidir mantenir la demanda.

Finalment, el 22 d'abril de 2014 el jutjat de Ripoll va dictar sentència declarant la nul·litat del contracte de compra i, per tant, obligant a l'entitat bancària a restablir la totalitat del dipòsit. La quantitat –uns 19.000 euros- també inclou els interessos que s'han generat durant aquest període. La resolució també obliga a Catalunya Banc a assumir les costes judicials.