Doble derrota de l'Estat en l'ofensiva contra l'Ajuntament de Molló

El TSJC ratifica una sentència del jutjat contenciós i desestima el recurs de Llanos de Luna per la moció de la sobirania fiscal

Arnau Urgell
25 de juny del 2014
Pep Coma, alcalde de Molló
Pep Coma, alcalde de Molló | Adrià Costa
Pep Coma, alcalde de Molló, a la rebuda de la Flama del Canigó. Foto: Adrià Costa

Derrota sense pal·liatius de l'Estat espanyol en l'ofensiva contra els municipis sobiranistes del Ripollès. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjat el recurs interposat per la delegada Maria de los Llanos de Luna contra l'acord de l'Ajuntament de Molló a favor de la sobirania fiscal. Es dóna la circumstància que inicialment un jutjat contenciós de Girona ja havia tombat el recurs i que, a més, la part demandant haurà de pagar els 500 euros que ha costat l'advocat del consistori mollonenc.

El juny de 2013 la delegació del govern espanyol a Catalunya va interposar un recurs contra un acord de ple en el qual es donava suport a la sobirania fiscal i es manifestava la voluntat d'exercir-la. L'expedient va passar a un jutjat contenciós de Girona que abans d'acabar l'any va decidir no admetra-la a tràmit. Concretament, segons explica l'alcalde Pep Coma, el tribunal va considerar que es tractava d'una moció política que no se saltava la llei. “Al cap i a la fi els impostos van a parar a l'Estat malgrat que nosaltres ho abonem a la Generalitat”, assenyala el batlle mollonenc.

Llanos de Luna no es va donar per vençuda i va decidir recórrer la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Ara fa una setmana que aquest organisme va ratificar la decisió del jutjat contenciós i va desestimar l'apel·lació de l'Estat. A més, obliga a l'administració estatal a pagar a l'Ajuntament els costos de l'advocat que els ha representat, amb un màxim de 500 euros. La decisió no admet cap altre recurs i, per tant, tanca definitivament el cas. A més, el contenciós ja havia condemnat la delegació del govern espanyol a pagar les costes del procés.

“Estem satisfets per partida doble”, ha admès l'alcalde Pep Coma. “No és agradable estar un any amb un contenció obert i que es resolgui favorablement i que ens hagin de pagar és una gran notícia”, ha afegit en declaracions a ElRipollès.info. “Aquesta senyora té poca feina però no para de perdre recursos”, ha sentenciat. Cal recordar que és l'única de la dotzena de denúncies contra municipis sobiranistes que ha rebut l'Ajuntament de Molló.