De Ripoll a explicar el referèndum escocès als turistes

El ripollès Dani Vilaseca, juntament amb un altre company afincat a Edimburg, ideen una visita guiada en català per "descobrir" la realitat política escocesa

Bernat Ferrer/Nació Digital
25 de juny del 2014
El primer dels «tours» turístico-polítics de catalans per Edimburg
El primer dels «tours» turístico-polítics de catalans per Edimburg | RT
El primer dels «tours» turístico-polítics de catalans per Edimburg. Foto: RT

El futur laboral de molts catalans passa per anar a Londres a servir-hi cafès, que deia l'exconseller d'Empresa i Ocupació Francesc Xavier Mena. En aquest cas, el ripollès Dani Vilaseca així com el tortosí Oriol Gracià, no van triar Londres com a espai on desenvolupar les seves "capacitats" laborals, sinó Edimburg. I ara, amb dos anys d'experiència a l'esquena, han vist l'oportunitat per crear el Referèndum Tour a la capital escocesa que expliqui als turistes catalans les interioritats polítiques del país i les semblances i diferències entre ambdós processos.

"El Casal Català rebia moltes moltes peticions en aquest sentit, vam veure que el referèndum generava molt d'interès..., i finalment ens hi vam llençar", explica Vilaseca a ElRipollès.info. De la mateixa manera que al nord d'Irlanda fa temps que és habitual contractar-hi "tours turístico-polítics", els catalans també podran fer-ho aquest estiu a Escòcia.

Vilaseca (foto, dreta) i Gracià, llicenciats en Periodisme, guiaran els catalans que ho desitgin a través dels principals enclavament d'Edimburg "per entendre procés polític que viu el país i buscar elements comparatius amb Catalunya", com podrien ser els fets històrics que entrellacen Escòcia i Catalunya, o la relació que el país manté amb la seva llengua pròpia, el gaèlic. El recorregut a peu transcorre al voltant del castell medieval, la catedral de Saint Giles, el Museu Nacional d’Escòcia, el Palau Reial de Holyrood i el nou Parlament escocès.

A més, com que són "tours són sota demanda" -a un preu base de 9 lliures per persona-, "si hi ha algú interessat en mantenir alguna reunió amb algú de l'SNP, podem lligar-ho sense problemes", assegura Vilaseca, que treuen tot el suc dels seus dos anys de bagatge a la capital escocesa.

De moment, han organitzat un "tour 0", amb amics i coneguts, per valorar els pros i contres de la proposta, amb un resultat més que satisfactori. Tres hores de recorregut per conèixer de primera mà la realitat del país del whisky, el "kilt" i el monstre del llac Ness.