L'espanyolisme organitza un congrés de «Catalanitat Hispànica» a Ripoll

L'entitat unionista Somatemps es proposa "redescobrir la catalanitat" i reflexionar sobre "com recuperar i transmetre la història de Catalunya" en un seminari de tres dies al Ripollès

Bernat Ferrer
21 de juny del 2014
Joaquim Coll, a la dreta, una de les estrelles del congrés
Joaquim Coll, a la dreta, una de les estrelles del congrés | Arxiu ND
Joaquim Coll, a la dreta, una de les estrelles del congrés de Somatemps a Ripoll. Foto: Arxiu ND

El col·lectiu unionista Somatemps -impulsat per l'exmilitant del PP i actual president de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch- està preparant per als dies 11, 12 i 13 de juliol un congrés per reflexionar sobre la "Catalanitat Hispànica", titulat "Redescobrir la catalanitat: passat, present i futur". És a dir, per bastir un discurs unionista més o menys sòlid que entrellaci catalanitat i espanyolitat. I, per fer-ho, ha escollit un municipi tan emblemàtic per al catalanisme com és Ripoll, l'anomenat "bressol de Catalunya". De fet, a més de les diverses conferències, l'organització preveu realitzar una visita guiada pel Monestir de Ripoll, així com una visita al Santuari del Montgrony. Tota una declaració de principis.

La conferència inaugural del congrés unionista –es realitzarà a l'Hotel la Solana del Ter- anirà a càrrec del professor d'Història a la Universitat Abat Oliba-CEU Emili Boronat, que reflexionarà sobre "El naixement de Catalunya: claus per establir els orígens d'un poble". També dissertarà sobre l'espanyolitat de Catalunya un primera espasa com és el professor de l'École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) Jordi Canal, que pronunciarà la conferència "Com recuperar i transmetre la història de Catalunya?".

Completaran el congrés del think tank unionista el diputat del PP Fernando Sánchez-Costa i un dels màxims ideòlegs de l'actual PSC, Joaquim Coll, que participaran en la taula rodona "El futur de Catalunya". I el president de Somatemps, Jordi Cabanes, pronunciarà la conferència de clausura: "La catalanitat hispànica".

També hi haurà ponències de l'historiador Josep Alsina ("Historiografia nacionalista i romanticisme"), del professor de Sociologia de la Universitat Abat Oliba-CEU Javier Barraycoa ("Del catalanisme al nacionalisme; del nacionalisme a l'independentisme"), o de l'historiador Òscar Uceda ("Les fonts de la Guerra de Successió"), entre d'altres.