Més de 100.000 catalans descobreixen Ramon Casanova, el «boig de l'Hispano»

L'exposició sobre l'inventor ripollès tanca la primera fase d'itinerància amb la voluntat de continuar girant i de crear un espai permanent al mNACTEC de Terrassa

Redacció
18 de juny del 2014
Artur Mas va inaugurar l'exposició de Ramon Casanova
Artur Mas va inaugurar l'exposició de Ramon Casanova | Govern
Artur Mas, a la inauguració de l`exposició sobre Ramon Casanova a Barcelona. Foto: Govern

Més de 100.000 catalans han conegut la figura de Ramon Casanova, “el boig de l'Hispano”. Durant un any i mig l'exposició dedicada a l'inventor ripollès s'ha pogut veure tant a la comarca –a Ripoll i Campdevànol- així com al Palau Robert de Barcelona i al Museu Nacional de la Tècnica de Terrassa. Ara, després d'acabar la itinerància, els seus promotors es plantegen fer-la continuar girant i aconseguir que tingui un espai permanent al museu terrassenc.

El dilluns passat es va fer la roda de premsa de valoració de l'exposició Ramon Casanova i Danés. “El boig de l'Hispano” 1892/1968. Hi van participar l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell; la directora del Museu Etnogràfic, Roser Vilardell; i Pere Jordi Piella, exalcalde ripollès i president de la comissió organitzadora de la mostra. El balanç és de 100.853 visites, de les quals la major part van ser a Barcelona –on la va inaugurar el president Artur Mas- amb un total de 55.559 i a Terrassa, amb 42.483.

Però els impulsors de la mostra també destaquen elements qualitatius com el fet d'haver traduït a l'anglès un opuscle sobre l'estatoreactor, el gran invent de Casanova, que s'ha enviat als principals museus de ciència i tècnica d'Europa. Han mostrat interès per la figura de l'inventor ripollès el Deutsches Museum de Munic, el Musée de l'Air et de l'Espace a Le Bourget-París, i el Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci de Milà. A més, s'ha aconseguit que diversos professiors universitaris hagin inclòs en el programa docent la seva tasca.

Després de passar per Ripoll, Campdevànol, Barcelona i Terrassa tot sembla indicar que l'exposició continuarà girant. En aquest sentit la secció de ciència i tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ja ha demanat que l’exposició es pugui visitar a la seva seu social a Barcelona i el mNACTEC també la vol oferir a la seva xarxa territorial de museus. A més, a la seu central de Terrassa es podria acabar creant un espai permanent sobre Ramon Casanova i el pulsoreactor mentre que al Museu Etnogràfic de Ripoll també s'estudiarà com fer-ho.