Institucions i ajuntaments posen ordre a la riera de Merlès

Aquest curs fluvial, que passa per les Llosses i municipis del Berguedà i el Lluçanès, pateix problemàtiques similars a les del torrent de la Cabana

Redacció
17 de juny del 2014
La riera de Merlès, un curs fluvial amenaçat
La riera de Merlès, un curs fluvial amenaçat | Facebook
La riera de Merlès, un curs fluvial amenaçat. Foto: Facebook/Quedadasperrunas

“La riera de Merlès compta amb innumerables potencialitats turístiques, culturals i paisatgístiques”. Aquest ha estat el punt de partida perquè el Consell Comarcal del Berguedà, el Consorci del Lluçanès, els ajuntaments implicats –té una part al municipi de les Llosses-, la Diputació de Barcelona, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i la Generalitat de Catalunya s’hagin posat d’acord. Segons han informat en un comunicat, aquestes cinc institucions i els diferents consistoris es van reunir el passat dimecres per aprovar la “implementació immediata” d’un seguit de mesures per potenciar i regular la riera de Merlès.

Entre aquestes, s’ha acordat instal·lar a les diferents entrades de la riera senyals informatives sobre l’espai natural i la normativa. També, i per fer front a la problemàtica de les deixalles, col·locar nou punts de recollida de brossa i, en aquest aspecte també editar fulletons informatius per conscienciar la població.

A més, els diferents ajuntaments tractaran de disposar aquest estiu de convenis amb el Servei Català de Trànsit per millorar la mobilitat cap als diferents punts de bany i el correcte estacionament dels vehicles. I, de cara a la tardor, han informat que es realitzarà una jornada de debat sobre el present i el futur de la riera, així com la regulació del seu espai natural protegit.

Un paratge idíl·lic amb un ecosistema delicat

La riera de Merlès és un paratge natural idíl·lic, amb racons de gran bellesa i basses espectaculars de punta a punta del seu recorregut. Un curs d'aigua que va de les Llosses fins a Merlès, passant per Borredà, Lluçà, La Quart i Sagàs. Té uns 20 quilòmetres, creua camins i carreteres, i transcorre de nord a sud fins arribar al riu Llobregat.

L’afluència massiva de gent, però, posa en perill el delicat ecosistema d’aquesta zona, amb una degradació visible de l’entorn: marges deteriorats, cotxes aparcats per tot arreu o deixalles escampades a qualsevol lloc. Els ajuntaments implicats reclamen des de fa temps que es prenguin mesures i que es reguli l’espai. Ara, però, tenien “pressa” i no estaven disposats a que s’arribés a la propera temporada d’estiu en les mateixes condicions, tal com va explicar en aquest diari fa uns mesos Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà.

La riera de Merlès creua tres comarques (Osona, el Ripollès i el Berguedà) i dues demarcacions (Barcelona i Girona), la qual cosa sempre ha complicat un acord global de gestió que posi una mica d’ordre. La situació recorda a la del torrent de la Cabana de Campdevànol, on l'Ajuntament, entre altres mesures, va prohibir-ne l'accés amb cotxe i l'establiment d'un aparcament de pagament.