El dia que el futur rei d'Espanya va menjar un entrepà a la Solana del Ter

Un jove Felip de Borbó va “visitar” Ripoll en dues ocasions el desembre de 1976: primer amb un grup d'esquiadors i després amb la reina Sofia

Arnau Urgell
02 de juny del 2014
La reina Sofia i Felip de Borbó, en una imatge del 1976
La reina Sofia i Felip de Borbó, en una imatge del 1976 | Casa Reial
La reina Sofia i Felip de Borbó, en una imatge del 1976. Foto: Casa Reial

El Ripollès no ha tingut una relació massa estreta amb la monarquia espanyola. No en va, fa dos anys el ple de l'Ajuntament de Ripoll va declarar el rei Joan Carles i la resta de la família persones non gratae. Les úniques visites dels Borbons a la comarca es remunten al desembre de 1976 i de rebot, ja que el príncep d'Astúries, futur Felip VI, participava en un curs d'esquí a la Molina.

El 17 de desembre de 1976 la neu i el mal temps van impedir al príncep d'Astúries i a la resta de participants al curs esquiar amb normalitat. Per aquest motiu, els organitzadors van decidir programar tallers i una visita com a activitats alternatives. Això els va fer arribar a Ripoll en autocar a tres quarts de quatre de la tarda. “En la inmediaciones del Monasterio se había congregado numeroso público que tributó una cariñosa bienvenida al Príncipe”, publicava l'endemà Los Sitios.

La visita puede calificarse de estudio y no se le ha dado carácter oficial”, escrivia Francesc Valentí, corresponsal de La Vanguardia. De fet, el jove príncep estava a punt de fer nou anys i es va limitar a visitar amb la resta de companys el Monestir i l'Arxiu-Museu. “Pasado las cinco y media regresaron al albergue juvenil”, relatava Los Sitios que assenyalava que tots els nens van ser obsequiats per part de l'Ajuntament amb una caixa de “caricias, dulce típico de la zona”. Totes les fonts consultades per aquest mitjà han indicat que no hi ha constància de l'existència de fotografies però que sí que va signar al llibre d'honor del Museu Etnogràfic.

Dies després, el mateix príncep va tornar a passar per Ripoll. Ho va fer acompanyat de la seva mare, la reina Sofia, que l'havia anat a buscar a la Molina. En aquesta ocasió només van “visitar” la Solana del Ter, un hotel situat a l'entrada sud de la vila. L'anècdota, que han confirmat els responsables actuals de l'establiment, la va recollir Los Sitios en l'edició del 28 de desembre. “No és cap innocentada. Van ser aquí”, assenyalen. De fet, la visita havia estat el dia abans, el dilluns 27 de desembre.

Se pararon dos coches y del primero se apearon una dama y un niño: sin más, entraron en el bar –por la puerta reservada a les conductores- y pidieron un bocadillo de queso y un café con leche” relata Los Sitios. “Todo, lógico y normal si no fuera que la señora era la Reina Doña Sofia y el niño,  el Príncipe Felipe”, continua. El cronista assegura que els van convidar a entrar en una àrea més discreta –estaven a la barra- però que la monarca no va accedir. De fet, ressalta que va insistir en pagar la consumició. La descripció de Sofia de Grècia és detallada: “Les admiró la sencillez y el señorío de la egregia dama que la encontraron bella, esbelta, con ojos penetrantes e inteligentes y magnificiencia a desbordar”. Posteriorment, va acceptar recórrer les instal·lacions de l'hotel i va assegurar que tornaria a la vila, un fet que tot sembla indicar que mai va complir. “El camino desde Ripoll a la Molina le había parecido inigualable y estupendo”, una afirmació que mostra que no es va marejar fent la collada de Toses. Tenint en compte que el curs acabava el 20 de desembre, tot sembla indicar que part de la família reial va passar el Nadal a la Molina. “Venien d'esquiar ens van dir”, han assenyalat els actuals responsables de la Solana.