El Ripollès pretén duplicar la demanda de biomassa forestal en només dos anys

Redacció
28 de maig del 2014
El nou magatzem de Niubó per produir l'estella
El nou magatzem de Niubó per produir l'estella | CEINR
El nou magatzem del CEINR per produir l'estella. Foto: CEINR

L’aposta del Ripollès per la biomassa continua ferma. En aquest sentit s’espera duplicar tant la demanda d’estella com el nombre de calderes en només dos anys. Per aquest motiu el Consorci d’Espais Naturals del Ripollès (CEINR), encarregat de gestionar els boscos municipals i subministrar la biomassa, ha estrenat una nau al polígon de Niubó de Campdevànol per produir i emmagatzemar el combustible d’origen forestal.
 
El desenvolupament de la biomassa com a font energética local al Ripollès va començar el 2008 amb l’elaboració d’un pla estratègic. L’any següent Planoles estrenava la primera caldera que consumia unes 50 tones anuals. Actualment ja hi ha set instal·lacions publiques amb una demanda anual que s’enfila a les 700 tones d’estella. A banda de la de Planoles, n’hi ha a Vallfogona, dues a Ribes de Freser (la mateixa seu del CEINR i la xarxa de calor municipal), la xarxa de calor de Llanars, Ripoll i Campdevànol. Recentment, a més, s’ha començat a subministrar combustible a la nova caldera de la comissaria dels Mossos de Ripoll. Les xifres queden però lluny de les 25 calderes que es pretenien tirar endavant en només tres o quatre anys.
 
El creixement sostingut en el nombre d’instal·lacions i en la demanda ha obligat a fer créixer la capacitat del CEINR. En aquest sentit ara utilitza una nau propietat del Consell Comarcal al polígon de Niubó de Campdevànol, on es produeix i emmagatzema l’estella. A més, es disposa d’un espai a l’aire lliure on es porta la fusta verda que arriba de bosc i es realitza el procés d’assecatge que s’allarga uns nou mesos. El magatzem té una capacitat de 250 tones i permet subministrar la totalitat de les calderes excepte les de Llanars i Vallfogona que ho fan in situ amb la fusta del municipi.
 
Duplicar la demanda en dos anys
 
Les perspectives de creixement del consum de biomassa al Ripollès a curt termini són altes, ja que ha entrat en funcionament una nova línia de finançament de la Diputació per a la instal·lació de calderes. La previsió és que en dos anys n’hi ha hagi set més en funcionament, de les quals les més avançades són tres a Ripoll i una segona a Vallfogona. Un fet que suposaria duplicar la demanda d’estella que actualment distribueix el CEINR, que podria també consolidar l’estructura tècnica de l’entitat així com de la brigada que treballa permanentment a bosc.
 
Malgrat tot, el director tècnic del CEINR, Jordi Faus, assegura que “s’està en una fase inicial i la repercussió de neteja al bosc és petita”. Els boscos de propietat municipal tenen una extensió d’unes  19.000 hectàrees i poden arribar a generar unes 15.000 tones d’estella a l’any, de les quals tot just se n’aprofiten actualment 600.