Un llibre recull l'«actualitat municipal» del Sant Joan dels segles XVII a XIX

L'arxiver Joan Ferrer publica en dos volums les resolucions capitulars i les actes municipals

Redacció
27 de maig del 2014


Un nou llibre recull “l'actualitat municipal i eclesiàstica” del Sant Joan de les Abadesses dels segles XVII a XIX. L'historiador i arxiver Joan Ferrer acaba de publicar Actes i resolucions. Sant Joan de les Abadesses en època moderna (1630-1859) , una obra que es presentarà el proper dissabte 31 de maig a les sis de la tarda al Palau de l'Abadia. En l'acte, a banda de l'autor, hi participarà Joaquim Albareda, catedràtic d'història moderna de la Universitat Pompeu Fabra.

Actes i resolucions. Sant Joan de les Abadesses en època moderna (1630-1859) l'ha editat la Fundació Noguera en el marc de la col·lecció “Textos i documents”. El llibre té per objectiu difondre unes fonts documentals bàsiques per a l'estudi de la història de la vila santjoanina en època moderna: les resolucions capitulars i les actes municipals, ambdues sèries conservades gairebé senceres des del primer terç del segle XVII fins a mitjan segle XIX.

Les resolucions capitulars contenen el resultat de les reunions del capítol de la Col·legiata de Sant Joan de les Abadesses, institució que va substituir el monestir agustinià a partir de l'any 1593. Per tant, el seu contingut és molt útil i interessant per a conèixer multitud d'aspectes i detalls sobre la vida de la comunitat i la seva influència i participació en els afers de govern d'arreu del territori de la seva jurisdicció.

Les actes municipals són els documents que recullen les deliberacions i les actuacions de la institució civil creada per al govern de la vila de Sant Joan, denominada a l'origen Universitat de Sant Joan i Consell Jurat i, ja ben entrat el segle XVIII, coneguda com l'Ajuntament tal i com, amb notables diferències, el coneixement en època contemporània.

L'edició conjunta d'aquests documents és, segons el seu autor, una oportunitat excepcional perquè no és freqüent disposar de dues fonts documentals similars quant a la seva estructura i contingut, de dues institucions de govern directament relacionades, d'un mateix període cronològic i d'un mateix àmbit territorial.

El llibre, dividit en dos volums, està format per quatre parts. A tall d'introducció, la primera part es dedica a justificar i a indicar les normes de transcripció de l'edició i, sobretot, a relacionar els àmbits potencials de recerca que proporcionen aquests documents. La segona i la tercera parts, les més extenses, contenen el treball d'extracció i transcripció de les actes municipals i de les resolucions capitulars, respectivament. I, finalment, a la quarta part es publiquen uns documents jurídics essencials per a comprendre el sistema de govern de la vila: les ordenances de l'abat Miquel Isalguer de l'any 1460 –conegudes, fins ara, de forma parcial i segmentada- i el Llibre del mostassaf , dues concòrdies dels anys 1617 i 1630 entre el capítol i la Universitat de Sant Joan, i el contingut del material complementari que s'ha localitzat dins dels volums de resolucions i actes.