300 ovelles fan camí de Lluçà a Montgrony

El ramat restarà unes setmanes a les Viles Grosses, abans d'anar fins al pla d'Anyella

El ramat transhumant
El ramat transhumant | Ramon Busquets
Redacció
20 de maig del 2014
El ramat tenia unes 300 ovelles. Foto: Ramon Busquets

Per tercer any consecutiu, les ovelles han tornat a recórrer el camí ramader del Lluçanès, en el marc dels Campus de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya i de la Universitat d’estiu de Vic. En aquesta ocasió el seu pas es va avançar un mes i va recórrer en dues etapes el tram comprès entre Santa Eulàlia de Puig-oriol, a Lluçà, i Montgrony. La darrera etapa, fins al pla d'Anyella, no es farà fins al 21 de juny.

Fa dos anys que es va recuperar el costum de fer el camí ramader del Lluçanès al Ripollès comptant amb els ramats de la família Picas. Aquest cap de setmana, tres-centes ovelles que havien hivernat a Sant Martí d'Albars van tornar a complir amb aquesta tradició secular. Enguany el trasllat s’ha avançat sobre les dates tradicionals per la voluntat dels pastors d’aprofitar les herbes d’una finca de Montgrony.

A les 8 del matí del dissabte 17 de maig el ramat conduït per Joan i Jordi Picas va arribar a l’inici del carrer de Santa Eulàlia de Puig-oriol, un tros del camí ramader del Lluçanès, el camí central, que en el segle XVIII va anar aplegant cases i serveis. A l’hostal de Cal Penyora els participants en l’activitat van esmorzar en companyia de l’alcaldessa de Lluçà, Eva Boixadé.

El ramat va fer el tram entre Santa Eulàlia de Puig-oriol i Alpens seguint l’antic camí ramader, solcat de grans i imponents masies (la Coma de Borrassers o la Vila d’Alpens), passant, en un gest significatiu, per davant de l’extraordinària i espectacular pallissa de la gran masia d’El Graellm, ja al municipi d'Alpens. Un cop passada la carretera del collet de Sant Agustí a Borredà, entre les cases de Cal Moreu i El Casó, es va arribar a Torrats, l’antiga casa lloc de returada. La pujada cap al coll d’El Soler o de les Bruixes es va acompanyar d'una lleugera parada en un clar a uns 1.100 metres d'altitud, prop del collet de l’Alarp. El descens des del coll d’El Soler va veure’s negativament sorpresa per un tallada d’arbres al costat de l’antiga casa del Coll del Soler, on s’havia deixat desconsideradament les rames al mig del camí.

Aquest any el ramat, donada l’anticipació en les dates, en uns dies frescos, amb bons temps, va donar sempre mostres d’una velocitat en el desplaçament molt notable, amb poques i curtes parades. El ramat va passar pel camí fondo del pla de Capdevila en direcció a Santa Maria de les Llosses. El pas per la gran casa pairal de Capdevila va esdevenir de nou una imatge emblemàtica de la recuperació del camí ramader.

Un cop superada la costa del Forn es va arribar a un dels punts alts de recorregut, a 1.350 metres d'altitud, poc abans d’albirar ja la masia del Pujol de Llentes, que aquesta any mostrava un superb aspecte ja que s’ha tallat molt arbrat, per retornar la zona a la geografia i ocupació de bosc que tenia el 1956, segons queda demostrat en una foto aèria. El sopar del Pujol de Llentes, la gran celebració dels participants i col·laboradors, va aplegar més de quaranta persones, amb gran gaudi per part dels assistents d’un sopar d’amanida i carn de xai, del mateix ramat que es portava.

L'endemà es va sortir cap a Montgrony, seguint el camí ramader que passa pel coll de Faig General. Donades les bones condicions metereològiques (sol i fresqueta) es va fer una pujada molt ràpida fins el coll de Faig General i una ràpida baixada (quasi trotada) fins el coll de Palomera. El proper any es preveu utilitzar una tram perdut del camí ramader que passa per davant de la casa de Palomera i que puja pel Solei de la Serra, amb estructures conservades. En el camí entre aquest punt i el coll de l’Arç, els participants van ajudar a netejar de branques una part de l’antic camí carreter, que havia estat inutilitzat l’any passat per una tallada d’arbres.

A partir de coll de l’Arç i fins el coll del Boix va poder-se gaudir de la neteja que alguns voluntaris havien fet unes setmanes abans, amb una millora molt notable, que deixava veure perfectament les estructures, traça i amplada del camí ramader. Un cop superat el punt del Terrers, es va fer una esmorzar-dinar a l’hostal del coll de Merolla. Com es també quasi costum, hi va ser present Josep Salvans, conegut com a "Cuca", un dels gran reivindicadors dels camins ramaders.

Feta la menja, el ramat estava a punt per pujar cap La Cot i el coll de l’Espluga, passant per la font de La Cot i el seu gran roure monumental, Es va travessar, amb una petita parada, el pla de l’Espluga, l’antic lloc de returada i tria. La pujada cap el congost que porta cap al pujant de pedra d’Altafort va suposar un darrer esforç pels participants i ramat, que es va fer, com fou durant aquests dos dies, a una marxa molt lleugera.

Des del Pla de la Bassa es va poder gaudir ja d’una mirada esplèndida del conjunt de la Covil, Costa Pubilla i Coma Armada i els colls de la Bona i del Remoló, separats per l’Emperadora. Després d'un darrer descens, el ramat va arribar a les Viles Grosses, a tocar de Montgrony, el seu punt de destí durant les properes setmanes.

Galeries de fotos

Fotos del pas pel camí ramader del Lluçanès 2013 (CECR)

Fotos del pas pel camí ramader del Lluçanès 2012 (Arnau Urgell)