Al Ripollès, unitat pel dret a decidir

Desenes d'entitats, partits i organitzacions socials constituiran el dissabte a Camprodon la Taula Ciutadana del Ripollès pel Dret a Decidir | L'acte s'emmarca en la segona Diada d'Òmnium Cultural i la seva presidenta, Muriel Casals, apadrinarà la iniciativa

Arnau Urgell
20 de maig del 2014
La Taula pel Dret a Decidir es constituirà a Camprodon
La Taula pel Dret a Decidir es constituirà a Camprodon | J. Juncà
La Taula del Ripollès pel Dret a Decidir es constituirà dissabte a Camprodon. Foto: Jordi Juncà

El Ripollès exhibirà dissabte unitat a favor del dret a decidir. Desenes d'entitats signaran el manifest de constitució de la Taula Ciutadana del Ripollès pel Dret a Decidir en un acte que se celebrà en el marc de la segona Diada d'Òmnium a Camprodon. La presidenta nacional de l'entitat, Òmnium Cultural, apadrinarà una iniciativa que s'ha reproduït en els darrers mesos a diverses comarques i localitats del país.

Òmnium del Ripollès celebra el proper dissabte 24 de maig a Camprodon la seva segona Diada comarcal. Entre els diversos actes programats, en destaca la constitució de la Taula del Ripollès pel Dret a Decidir. “El cap de setmana passat es va arribar a les cinquanta adhesions però de ben segur que seran més”, explica Jordi Vilarrodà, de la junta d'Òmnium. En aquest sentit està confirmat que signin el compromís partits com CDC, UDC, ERC, ICV i molt probablement la CUP –hores d'ara és una incògnita el què farà el PSC-, entitats de tot tipus (esportives, culturals, veïnals...), els dos sindicats –UGT i CCOO- així com la patronal UIER, que fa pocs dies ja va donar suport a una iniciativa similar a nivell empresarial. “Els ajuntaments ja han donat suport al Pacte Nacional a través d'acords de plens, ens volíem centrar amb les associacions”, precisa Vilarrodà.

La Taula del Ripollès, que es constituirà a partir de les sis de la tarda al Casal Camprodoní, la presidirà el metge i escriptor ripollès Daniel Palomeras. Iniciatives semblants s'han escampat per diverses ciutats i comarques de Catalunya, després de l’aprovació del Pacte Nacional pel Dret a Decidir per part del Parlament, el passat 16 de setembre.

La Diada d’Òmnium Ripollès, que l’any passat es va celebrar per primera vegada a Ripoll, començarà a partir de les 11 del matí a la plaça del Doctor Robert amb activitats per al públic familiar: cercavila, taller de malabars amb Cercacirc i, a dos quarts d'una, l’actuació d’Àngel Daban. Al mateix lloc, hi haurà una parada amb material i informació de la propera mobilització a la que dóna suport Òmnium Cultural, la gran cercavila organitzada per Som Escola en favor de l’escola en català que tindrà lloc el dia 14 de juny a Barcelona. El matí acabarà amb un dinar-col·loqui amb Muriel Casals a l’Hotel Camprodon que, com la resta d’activitats del dia és obert a socis i no socis però és necessari reservar-ho prèviament.

Manifest de la Taula Ciutadana del Ripollès pel Dret a Decidir
Recollint l’expressió, la voluntat i l’esperit del manifest pel Pacte Nacional pel Dret a Decidir, aprovat pel Parlament de Catalunya el dia 16 de setembre de 2013, la comarca del Ripollès vol expressar el seu suport al procés democràtic que ha de culminar amb la convocatòria d’una consulta en la qual el poble de Catalunya pugui exercir el seu dret a decidir.

És per això que els sotasignants, representants d’institucions públiques i privades, partits polítics, sindicats, associacions i entitats de tots els àmbits, ens constituïm com a Taula Ciutadana del Ripollès pel Dret a Decidir. Convidem tothom, a títol individual o col·lectiu, a adherir-se a aquesta declaració i contribuir des de la comarca a l’objectiu democràtic de la nació catalana. Per aquest motiu

MANIFESTEM
  • La nostra adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, al seu manifest i a les decisions de la Comissió d’Estudi del Dret a Decidir del Parlament de Catalunya.
  • El nostre ple suport al procés democràtic que expressa el Parlament de Catalunya per tal que el poble català pugui exercir el seu dret a decidir.
  • Catalunya és Nació, i tota Nació té dret a decidir el seu futur polític. Reclamem per exigència democràtica que la ciutadania de Catalunya puguem exercir amb el nostre vot el dret a decidir sobre la nostra institucionalització política.
  • En aquest sentit, urgim que s’estableixi un diàleg amb institucions de l’Estat per tal de trobar les condicions legals per a l’exercici d’aquest dret a decidir.
  • Reclamem exercir el dret a decidir la nostra institucionalització política i el vinculem a la millora de la condició de vida individual i col·lectiva de les persones que viuen i treballen a Catalunya, al compromís amb les exigències de la qualitat de la democràcia, als drets socials –especialment en l’atenció als més febles-, a l’aprofundiment de l’estat del benestar, a la solidaritat intergeneracional, a l’equilibri territorial i desenvolupament sostenible així com a l’impuls d’iniciatives i de foment de l’actitud emprenedora i a l’assumpció de responsabilitats empresarials.
  • Ha de significar també la voluntat d’un país que vol accedir a un alt nivell educatiu i de cultura personal i col·lectiva i especialment en la defensa de la nostra llengua pròpia, que, s’estén i crea lligams específics amb els territoris amb els quals la compartim.
  • Exigir l’exercici del dret a decidir implica també l’afirmació que Catalunya és una comunitat humana que integra, respecta i recolza les diverses aportacions culturals i el pluralisme lingüístic que avui es reflecteix a la nostra societat.
  • Les accions destinades a assolir el reconeixement del dret a decidir s'han de desenvolupar amb l'enfortiment de la cohesió de tota la societat catalana que proclama "com a valors superiors de la seva vida col·lectiva la llibertat, la justícia i la igualtat, i manifesta la seva voluntat d'avançar per una via de progrés que asseguri una qualitat de vida digna per a tots els que viuen i treballen a Catalunya" (EAC).
  • El civisme, el diàleg, el respecte a totes les diverses opcions democràtiques pacífiques i al pluralisme polític, ideològic, religiós i d'opcions de consciència, el rebuig a tota discriminació contrària a la llibertat i a la dignitat humana així com la fermesa en les pròpies conviccions, han de configurar totes les accions sorgides des del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.
  • L'exercici del dret a decidir també ha de significar la voluntat col·lectiva d'integració a la Unió Europea revitalitzada i a la participació en la solidaritat universal.
Per tot això, ens COMPROMETEM
  • A treballar per fer possible la màxima coresponsabilitat de tota la ciutadania envers Catalunya i el seu futur institucional a través dels valors democràtics concretats en el dret a decidir.
  • A coordinar-nos, com a Taula Ciutadana del Ripollès, al voltant del Pacte Nacional pel Dret a Decidir com a manifestació de la fortalesa democràtica i com a contribució a l’associacionisme municipal, cultural, educatiu, comunicatiu, social, civil, esportiu, generacional, sindical, empresarial i professional i com a membres de la societat civil catalana, conjuntament amb les  institucions polítiques presents, en l’exercici del dret a decidir.