El Casament a Pagès bateja els nous capgrossos

Carme Solé-Vendrell i Ramon Espadaler, padrins d'un esdeveniment que reprèn la reivindicació per esdevenir Festa Tradicional d'Interès Nacional

Arnau Urgell
18 de maig del 2014
L'Eudald i la Maria, els dos capgrossos del Casament a Pagès
L'Eudald i la Maria, els dos capgrossos del Casament a Pagès | AU
L'Eudald i la Maria, els dos capgrossos del Casament a Pagès. Foto: Arnau Urgell

El bon temps –calor moderada i sense risc de pluja- ha saludat un Casament a Pagès que per quaranta-vuitena vegada s'ha celebrat aquest diumenge a Ripoll. Els nuvis, Ester Carbó i Jonathan Hass Aldunate, han celebrat un enllaç que va estar a punt de ser simulat ja que no hi havia cap parella per fer-ho. Una festa que ha tornat a ser multitudinària –segurament l'esdeveniment que atrau més gent a Ripoll de fora- i en la que ha destacat el bateig de dos capgrossos de la festa, l'Eudald i la Maria.

El Centre d'Iniciatives Turístiques, organitzadors de l'esdeviment, ja s'havia fet a la idea de fer un casament fictici com va passar fa dos anys. “Teníem una parella de nuvis 'falsos' i tot just dos dies abans d'anar al sastre per fer els vestits l'Ester i en Jonathan van demanar si encara hi eren a temps”, explica Marc Santanach del CIT. D'aquesta manera, la festa ha estat completa amb la cerimònia al Monestir de Ripoll. Abans, la comitiva del nuvi ha estat més autèntica que mai ja que ha sortit des d'un entorn ben rural, la caseta d'en Serrallonga, i ha voltat tot el Barri Vell fins a la plaça Sant Eudald.

Allà, un dels punts àlgids de la festa, s'ha ballat el Ball dels Tonadors. És una dansa vinculada a la tosa –en la qual els nois porten tisores i les noies llana- que l'antic esbart dansaire va crear fa més de tres dècades i que després de molt temps desapareguda es va recuperar l'any passat. Posteriorment, s'han presentat en societat els dos nous capgrossos de la vila, l'Eudald i la Maria, que només sortiran amb motiu de la Festa de la Llana. Els ha creat el ripollès Eudald Hueso que admetia la satisfacció pel resultat de dues figures que volen representar els primers nuvis del Casament a Pagès.

Els nuvis han tingut com a padrins la il·lustradora Carme Solé Vendrell, que havia de ser-ho l'any passat però que no va poder assistir-hi a causa de la mort d'un familiar, i el conseller d'Interior Ramon Espadaler, que no ha dubtat en mullar-se a favor de la candidatura de la Portalada a Patrimoni de la Humanitat. També ha destacat el fet que per primera vegada l'alcalde i bona part dels regidors anaven vestits per a l'ocasió. Jordi Munell, tal com va fer fa dos anys, ha aprofitat la presència d'un membre del Govern per reclamar que el Casament a Pagès esdevingui Festa Tradicional d'Interès Nacional, com a part del Catàleg del Patrimoni Festiu.

El gran atractiu de la Festa Nacional de la Llana ha estat el Campionat de Catalunya d'Esquilar Ovelles que ha guanyat Jaume Rodríguez en una jornada que ha estat protagonista a les xarxes socials gràcies a la trobada "Instagram your city", organitzada pel Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona.

Galeries de fotos

Fotos del Casament a Pagès i la Festa Nacional de la Llana 2014 (Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès 2013 (Joan Parera)

Fotos de la Festa Nacional de la Llana 2013 (Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2012 (Rastres)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2012 (Joan Parera)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2011 (Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2010 (Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2009 (Xevi Mas i Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2008 (Arnau Urgell)