Òscar Cadiach, de Planoles al cel

L'alpinista tarragoní viu una jornada amb amics i veïns de la població de la Vall de Ribes abans d'intentar esdevenir ser el primer català en completar els catorze cims de 8.000 metres

Òscar Cadiac amb l'alcaldessa de Planoles, Eva Salmerón
Òscar Cadiac amb l'alcaldessa de Planoles, Eva Salmerón | Batega al Bac
Redacció
18 de maig del 2014
Òscar Cadiac amb l'alcaldessa de Planoles, Eva Salmerón. Foto: Batega al Bac

Òscar Cadiach
vol ser el primer català en aconseguir pujar els 14 cims de 8.000 més. Abans de realitzar l'expedició final, al Broad Peack, aquest dissabte va voler viure una jornada amb amics i veïns de Planoles, població a la qual està molt vinculat. Un nombrós grup de persones van pujar amb l'alpinista fins al Costa Pubilla, després van baixar al poble a gaudir d'una bona fideuà així com de la projecció de la pel·lícula Hat Trick català que relata l'ascensió a tres vuit-mils el 2012.

L'alpinista tarragoní, nascut a Barcelona l'any 1952, ho té tot lligat per ser el primer català en coronar tots els 8.000 –i ser la catorzena persona que ho aconsegueix sense oxigen-. El darrer objectiu és el Broad Peack, de 8.047 metres, a la serralada del Karakorum, al Pakistan. Cal recordar que Cadiach ja va ser el primer català en assolir el cim de l’Everest el 28 d’agost del 1985 i el primer occidental en fer-ho pel vessant nord.

Desenes d'amics i veïns de Planoles van enfilar ben d'hora amb Cadiach cap al Costa Pubilla, que amb els seus 2.055 m d’altitud, és la muntanya més alta de la serra de Montgrony. Allà els va rebre una gran pancarta de la Batega al Bac, la cursa de muntanya planolenca que precisament es disputarà el cap de setmana vinent. Després del dinar, la sala del Casino es va omplir de gom a gom per escoltar la xerrada de l'alpinista i la projecció de la pel·lícula Hat Trick català , que relata l’ascensió que va dur a terme l’any 2012 de l’Annapurna (8.091 m), Dhaulaghiri (8.167 m) i el mític K2 (8.611 m). L'any següent, amb l'objectiu de deixar enllestit el repte, també va aconseguir el Kangchenchunga (8.586 m) i el Gasherbrum I (8.035 m).

La dotzena muntanya més alta de la Terra

El Broad Peak, amb 8.047 metres, és la dotzena muntanya més alta de la Terra i la quarta del Pakistan. Està situada a la serrala del Karakorum, a la frontera entre la Xina i el Pakistan, aproximadament a vuit km del K2. La primera expedició no es va realitzar fins al 1954 i tres anys després els austríacs Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger i Hermann Buhl van aconseguir fer cim per primera vegada.

Òscar Cadiach amb els amics i veïns de Planoles. Foto: Batega al Bac