Ripoll oficialitza la candidatura de la Portalada a Patrimoni de la Humanitat

Una delegació encapçalada per Jordi Munell entrega el dossier al conseller de Cultura | El Govern decidirà les properes setmanes si envia la candidatura a Madrid

Redacció
15 de maig del 2014
Munell va entregar el dossier de la candidatura a Mascarell
Munell va entregar el dossier de la candidatura a Mascarell | Govern
Jordi Munell va entregar el dossier de la candidatura a Ferran Mascarell. Foto: Govern

La candidatura per tal que la Portalada del Monestir de Ripoll sigui declarada Patrimoni de la Humanitat ha començat, ara sí, a caminar de manera oficial. I és que després de més de dos anys treballant a escala exclusivament local ahir es va entregar el dossier al Departament de Cultura. Ho va fer una nombrosa delegació ripollesa encapçalada per l'alcalde Jordi Munell que va ser rebuda pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el director general de Patrimoni, Joan Pluma.

Ara la pilota queda a la teulada del Govern que en les properes setmanes haurà de decidir si la candidatura té prou entitat com per formar part de la llista indicativa. Un tràmit però que finalment serà competència del govern espanyol i que es coneixerà a la tardor. Després, de nou serà competència de l'Estat portar la candidatura davant de l'UNESCO –només se'n pot presentar una per any-. Tot aquest procediment el va explicar Carme Polo, directora de la candidatura, en una entrevista a ElRipollès.info .

La delegació ripollesa que aquest dilluns va ser a Barcelona també estava formada per Miquel Rovira, president del Consell Comarcal; Ramon Santanach, regidor de Cultura de Ripoll; Nancy Rovira, regidora d'ERC i membre de la Comissió Portalada; Joan Colomer, cap de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament així com la mateixa Carme Polo. Amb la presentació de la memòria al Departament de Cultura s’inicia oficialment el tràmit de la candidatura. La base de la memòria és la valoració dels paràmetres que des de la UNESCO es reclamen per endegar i proposar una candidatura, confrontats amb la realitat patrimonial de la Portalada.
 
Per mitjà d’aquest document, des d'ahir dipositat oficialment a la Generalitat, es justifica el valor essencial de l’església abacial com una de les primeres obres romàniques que es van construir a Catalunya lluny de l’antiga arquitectura que s’havia donat a tota la península ibèrica, especialment influenciada per la cultura àrab. I remarca que el valor més important de l’església de Santa Maria és la Portalada, on es troba el programa iconogràfic cristià més complet de l’època.
 
En aquest sentit, la memòria destaca la importància que el programa iconogràfic de la portalada suposa com a testimoni de l’intercanvi d’influències que es va produir al llarg del segle XII en el desenvolupament de les arts monumentals. I igualment destaca el valor intrínsec que permet trobar en la portalada la universalitat, l’excepcionalitat i l’autenticitat que la UNESCO exigeix per aquells béns que opten a ser proclamats Patrimoni de la Humanitat. “Hem de fer entendre que la Portalada és unica”, explicava Carme Polo dijous passat abans de fer el pregó de Sant Eudald.

El registre a la Generalitat és el primer pas de tot el procés reglamentari per optar al reconeixement com a Patrimoni Mundial, que posteriorment haurà de ser avalat pel Ministeri de Cultura. El 25 de juny de 2013, el Govern de la Generalitat va aprovar el decret que per primera vegada facilitava una orientació normativa per a l’elaboració de les candidatures que optessin a Patrimoni Mundial de la UNESCO.