La Lira de Ripoll representarà l'arquitectura catalana a Venècia

La plaça forma part de l'exposició "Arquitectures Empeltades" | Una càmera de vídeo emetrà en directe a la biennal de la ciutat italiana la vida quotidiana de l'espai públic ripollès

Redacció
14 de maig del 2014
Presentació de la Biennal de Venècia
Presentació de la Biennal de Venècia | Govern
Els consellers Vila i Mascarell, a la presentació de la Biennal de Venècia. Foto: Govern

La Lira de Ripoll tornarà a ser a la Biennal d'Arquitectura de Venècia representant l'arquitectura catalana. Ho farà en el marc de l'exposició Arquitectures empeltades comissariada per l'arquitecte Josep Torrents i impulsada per l'Institut Ramon Llull. No serà una presència estatèica ja que unes càmeres de vídeo gravaran del 7 de juny al 23 de novembre tota la vida d'aquesta plaça ripollesa. Les imatges s'emetran en directe al pavelló català d'aquest prestigiós certamen a la ciutat italiana. A més, cada dia es fotografia una vegada l'espai i el 25 d'abril s'hi va gravar una intervenció artística amb corda llisa d'Irene Estradé (vídeo).

L'arquitecte Josep Torrents és el comissari que representa Catalunya a la Biennal de Venècia 2014 amb Arquitectures Empeltades/Grafting Architecture. Es va presentar dilluns a Barcelona amb la presència dels consellers Santi Vila i Ferran Mascarell i l'assistència de l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell.

El projecte il·lustra la capacitat fonamental de l’arquitectura catalana de fusionar el nou amb el vell. Es parteix de la reforma de la Casa Bofarull de Josep Maria Jujol (els Pallaresos, Tarragonès) per posar en relleu un fil conductor de l’arquitectura catalana que també retroba en un seguit d’obres posteriors, com ara l'Espai Transmissor del Túmul/Dolmen Megalític de Seró, a Artesa de Segre, de l’estudi d'Arquitectura Toni Gironés, o el mateix Espai Públic La Lira, a Ripoll, de RCR Arquitectes+Joan Puigcorbé.

“L’actitud de Jujol es pot aplicar en alguns arquitectes actuals, no com a deixebles, sinó senzillament per la manera de treballar i d’entendre l’arquitectura”, explica Torrents. L'arquitecte reivindica Jujol com “una personalitat intemporal, que sempre serà moderna”. En l’arquitectura de què parla Torrents “és difícil separar el tot del fragment, i per tant és indissociable també del lloc. Es fusiona el nou i el vell i dóna lloc a una cosa nova”.

La 14a edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia tindrà lloc del 7 de juny al 23 de novembre de 2014 i serà la segona vegada que l'Institut Ramon Llull hi impulsa la presència de Catalunya. Es dóna la circumstància que la Lira ja hi va ser present fa dos anys en el marc de l'exposició Spain mon amour, juntament amb catorze projectes arquitectònics més d'arreu de l'Estat.

Una finestra oberta

Un dels elements més originals de l'exposició sobre l'arquitectura catalana a la Biennal de Venècia serà la retransmissió en directe d'alguna de les intervencions seleccionades. És el cas de la Lira on s'hi instal·larà una càmera fixa enfocant l'edifici, amb un punt de vista curosament escollit, que actuarà com una finestra oberta que permetrà veure en temps real la vida tal i com es desenvolupa en cadascun dels edificis seleccionats. Des de l'Ajuntament de Ripoll s'ha aclarit que el zoom del pla farà impossible distingir les persones que hi circulen i que l'objectiu és mostrar-hi els moviments i activitats que s'hi celebren.