L'Estat ja ha presentat onze denúncies contra municipis sobiranistes del Ripollès

La croada de Llanos de Luna no s'atura tot i que el contenciós ja ha desestimat dues demandes

Arnau Urgell
08 de maig del 2014
Ribes de Freser és un dels ajuntaments denunciats per l'Estat
Ribes de Freser és un dels ajuntaments denunciats per l'Estat | LD
Ribes de Freser és un dels ajuntaments denunciats per l'Estat. Foto: Laia Deler

L'Estat espanyol ja ha presentat onze denúncies contra municipis sobiranistes del Ripollès. Una ofensiva de la delegada Llanos de Luna que no s'atura ja que al conjunt del país han presentat 242 recursos (mapa) contra l’AMI i els seus municipis associats: 85 per no penjar la bandera espanyola a les cases consistorials; 86 per acordar exercir la sobirania fiscal; 44 per declarar-se territori català lliure i sobirà; 25 per pagar la quota anual de l'AMI i un per contractar trens de Renfe a la manifestació de la Diada del 2012.

Al Ripollès el major nombre de demandes s'han produït pels acords de ple en el qual es decideix exercir o donar suport a la sobirania fiscal. Una situació en la que es troben els ajuntaments de Campdevànol, Molló, Planoles, Ripoll i Ribes de Freser –en aquest darrer cas van rebre la denúncia tot i la decisió de no exercir-la de moment-. El cas contrari és el de Vallfogona, un de la seixantena de municipis que paguen els seus impostos a l'Agència Tributària Catalana i que, en canvi, no ha estat denunciat.

L'ofensiva judicial de l'Estat espanyol no ha tingut massa sort en el cas de les declaracions de “territori català lliure”. Al Ripollès s'han denunciat tres municipis –Campelles, Ribes de Freser i Ripoll- però en els dos casos de la Vall de Ribes el jutjat contenciós ja ho ha desestimat. Més difícil ho tindran els consistoris que no hissen la bandera espanyola –no ha fa cap municipi de la comarca-. Per aquest motiu han estat denunciats els ajuntaments de Campelles, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.

Tot i que els 19 municipis del Ripollès –juntament amb el Consell Comarcal- formen part de l'AMI. El fet de pagar quota –en alguns casos de només 75 euros- ja ha comportat 25 denúncies. Precisament, ahir va transcendir la primera sentència d'un jutjat contenciós en aquesta línia contra l'Ajuntament de Garriguella, a l'Alt Empordà.

Denúncies als ajuntaments del Ripollès
Sobirania fiscal
Campdevànol
Molló
Planoles
Ribes de Freser
Ripoll

Bandera espanyola
Campelles
Ripoll
Sant Joan de les Abadesses

Declaració de territori lliure i sobirà
Campelles (causa desestimada pel jutjat contenciós número 3 de Girona)
Ribes de Freser (causa desestimada pel jutjat contenciós número 1 de Girona)
Ripoll


Mostra Municipis sobiranistes denunciats en un mapa més gran