Enric Ticó: «A Vallter hem assolit l'objectiu però no podem tirar coets»

El president de FGC celebra que l'estació hagi recuperat els 60.000 visitants tot i que adverteix que es pot créixer | Obre la porta a cobrar per aparcar

Arnau Urgell
24 d'abril del 2014
Enric Ticó, president de FGC, en una imatge d'arxiu
Enric Ticó, president de FGC, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Enric Ticó, president de FGC, en una imatge d'arxiu Foto: Adrià Costa

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ja ha fet el balanç provisional de la temporada d'esquí que va acabar per Setmana Santa. Totes les mirades estaven posades en Vallter 2000 on per primera temporada completa la companyia pública n'havia assumit la gestió i els resultats no poden ser millors. L'estació ha arribat als 60.000 visitants, un 60% més que l'any anterior –el pitjor en molt temps- i, d'aquesta manera, s'ha aconseguit un objectiu que FGC considerava imprescindible a 2-3 anys vista. A Vall de Núria, per la seva banda, el cremallera ha tingut 101.000 viatgers (+6%), s'han venut 38.859 forfets (+6%) i el parc lúdic ha arribat als 14.670 visitants (+27%). De tot plegat en parlem amb Enric Ticó, president de Ferrocarrils.

- Recuperar els 60.000 visitants era un repte a assolir en 2-3 anys i s'ha aconseguit a la primera. Això els omple de satisfacció?

- N'hi haurà algun més! El balanç es va fer a tres dies de tancar la temporada i a la pràctica s'haurà superat la xifra-objectiu de 60.000. Ara bé, si quan un any neva poc o fa molt vent i tenim poca gent no vol dir que siguem un desastre, ara tampoc podem tirar coets. En aquest sentit estic segur que podem millorar aquestes xifres, entre altres, perquè la meteorologia no ha estat tan bona com sembla. A partir de mig gener va nevar poc i les darreres setmanes han estat marcades per temperatures molt altes. Per altra banda, hem de continuar apostant per desestacionalitzar i per activitats complementàries a l'esquí. Enguany ha funcionat molt el fet de convertir la pista del Xalet en una porta d'entrada a les activitats de muntanya.

- Precisament quan van presentar la temporada van admetre que aquest producte tenia un rendiment econòmic força reduït...

- Bé, es tracta d'un producte pensat més en clau de territori que no d'estació. Tot i que no tenim dades quantitatives només cal parlar amb els hotelers i la sensació és que hi hagut un increment molt important de clients que s'acosten a la vall per practicar esquí de muntanya o altres activitats com les raquetes de neu. Pensant en aquest àmbit sí que ens estem plantejant reordenar els aparcaments de l'estació.

- Això vol dir que es cobrarà a tothom per aparcar? Ho combinaran amb el servei d'autobús que ha engegat l'Ajuntament de Setcases?

- Bé, estudiarem com afavorir cada tipus d'activitat en una àrea específica. Però efectivament, deixem la porta oberta a algun tipus de cobrament amb el benentès que l'estratègia de rebaixar els forfets de manera considerable es mantindrà en els propers anys. Per altra banda, aquesta qüestió s'haurà de vincular amb el servei d'autobús, que és una magnífica iniciativa de l'alcalde de Setcases perquè és cert que alguns dies Vallter ha mort d'èxit.

- Suposo que ja pensen en com mantenir o augmentar la xifra de cara al curs vinent?

- Bé, evidentment que estem treballant i pensem en elements innovadors que anirem desgranant els propers mesos tot aprofitant tot allò que ha funcionat. Una de les millors qüestions ha estat poder integrar l'oferta amb Núria, la Molina i la resta d'estacions de FGC –si un dia no es podia esquiar a Vallter doncs hi havia una alternativa- així com el pagament a terminis sense interessos dels forfets. Per altra banda, si a Núria estan funcionant molt els paquets –amb comercialització on-line- també hi ha potencial en aquest segment per Vallter. Unes ofertes que podran anar molt vinculades al sector hoteler i de la restauració. Finalment, un altre segment és tot el que s'anomena l'après ski i que hem provat amb molt èxit a Núria i la Molina estrenant dos chill out.

- En el seu dia vostè va dir que Núria havia de ser un referent per Vallter, sobretot pensant més enllà de l'esquí.

- Efectivament, Vallter té un gran potencial a explotar en la temporada de primavera i estiu. En les properes setmanes presentarem les activitats que, de moment, han de passar per aprofitar molt més infraestructures ja existents com el parc lúdic o el fet de tenir un telecadira que et porta al naixement del Ter, a 2.500 metres d'altitud. Per altra banda, l'impacte de la doble arribada de la Volta a l'estació ens ha fet créixer molt el producte ciclista que hem de treballar molt més. De moment, ja vam marcar el port per tal que els cicloturistes tinguin en cada moment la informació dels pendents i del quilometratge.