Formatges sota la pluja, a Ribes

La Fira Formatgera aplega una trentena de parades i serveix per presentar el Formatge de l'Abadessa, banyat amb Cervesa Minera negra de carbó

Formatge de l'Abadesses i Cervesa Minera
Formatge de l'Abadesses i Cervesa Minera | JM Mercader
Redacció
22 d'abril del 2014
Formatge de l'Abadessa i Cervesa Minera. Foto: Josep Manuel Mercader/Meteoribes

Ribes de Freser va tancar la Setmana Santa amb una Fira Formatgera que va desafiar la pluja. Un certamen que enguany arribava a la tretzena edició i que, coindidint amb Diumenge de Pasqua, aprofita que la vall s'omple al 100%. A l'entorn de la plaça del Mercat i del passeig Àngel Guimerà s'hi van aplegar una trentena de parades de les quals la meitat eren de formatge, tant de vaca, cabra i ovella, tendres, curats amb llet crua i amb llet pasteuritzada, així com pastissos de formatge i mató, etc.

Tot i la pluja intermitent l'afluència de visitants va ser notable. Això sí, les activitats complementàries es van resguardar a l'interior del Teatre Municipal. Primer es va fer un tast comentat dels formatges presents a la fira i després es va presentar el maridatge de la Cervesa Minera amb el Formatge de l'Abadessa. A més, diversos restaurants adherits als Fogons de la Vall de Ribes van oferir menús temàtics o plats amb formatges per sumar-se a la fira.

Un maridatge abadessenc

Els promotors de la Cervesa Minera de Sant Joan van aprofitar la fira ribetana per presentar el maridatge amb el nou Formatge de l'Abadessa. Una iniciativa conjunta amb la Formatgeria Mas d'Eroles d'Adrall, a l'Alt Urgell, i la santjoanina Judit Carreira i que es va esgotar el mateix dia. La següent producció serà una realitat el mes vinent.

Mas d'Eroles elabora el formatge fresc, Judit Carreira (Formatges de l'Abadessa) l'afina pel seu compte amb banys de Minera de Carbó, i la comercialització es realitza amb la imatge de la cervesa. El formatge es diu Fragua en record al carbó extret d'Ogassa: les pedres de carbó més grans (més bones) anaven destinades principalment a les fornals i els miners de forma popular el denominaven "Carbó Fragua".
 
Paralel·lament, la Carnisseria Dial en col·laboració amb el Cafè l'Abadia, també ha desenvolupat una botifarra blanca, amb formatge, ceba caramelitzada i cuita en Minera de Carbó que també complementa els tasts-maridatges com el de diumenge a Ribes de Freser.