Caramelles passades per aigua

Els paraigües acompanyen les cançons arreu | Planoles encara conserva la tradició de fer truites el Dilluns de Pasqua

Caramelles a Sant Joan
Caramelles a Sant Joan | Jordi Llagostera
Redacció
21 d'abril del 2014
Caramelles a Planoles. Foto: Planoles en Blanc i Negre

Amb el permís de la Mona, no hi ha tradició més lligada a la Pasqua que les Caramelles. Una manifestació de cultura popular, inicialment exclusivament vinculada al fet religiós, que es manté ben viva a la comarca. Al llarg del cap de setmana se n'han cantat a Ripoll, Ribes de Freser, Camprodon, Planoles, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol i Vallfogona.

Unes cantades, això sí, una mica aigualides per la pluja. Això no ha impedit a la mainada recórrer els pobles i rebre en molts casos regals dels veïns. De fet, un dels elements més tradicionals és que se'ls obsequiés amb ous –un aliment absolutament vinculat a la festa de Pasqua- i que el dilluns servien per fer les mones o altres menges. En punts com Planoles, fins i tot, encara es conserva la Festa de les Truites que se celebra avui a la tarda.

Les Caramelles inicialment tenien una temàtica exclusivament religiosa per anunciar la resurrecció de Crist però progressivament han incorporat cançons de to festiu i, també, de caràcter satíric sobre qüestions locals.

Caramelles a Sant Joan passades per aigua. Foto: Jordi Llagostera

Festa de les Truites a Planoles. Foto: Planoles en Blanc i Negre

Les festes de Setmana Santa a Planoles, en blanc i negre

Recull fotogràfic de Caramelles arreu del país de 1978 al 2013