Abril molt literari a Sant Joan de les Abadesses

Primera novel·la de l'exregidor Ferran Miquel i reedició del llibre sobre el Ball dels Pabordes

Redacció
09 d'abril del 2014
L'abril serà un mes molt literari a Sant Joan de les Abadesses. Més enllà de Sant Jordi, destaca el debut literari de l'exregidor Ferran Miquel i la reedició del llibre sobre el Ball dels Pabordes, quinze anys després de la primera. L'entrega dels premis del Certamen Literari Joan Maragall i la segona edició de l'
Escolta... Sant Joan et parla, del SAT-Teatre Centre, seran algunes de les altres activitats relacionades amb la literatura.

Si bé el dimecres 23 d’abril els carrers de Sant Joan s’ompliran de parades de llibres i roses, les activitats relacionades amb els llibres i la literatura començaran el dissabte abans, quan es presentarà la reedició del llibre d’El Ball de Pabordes de Sant Joan de les Abadesses. La primera edició d’aquesta obra va sortir fa 15 anys i se n’havien exhaurit tots els exemplars.

L’Ajuntament i l’autor, el santjoaní Guifré Miquel, han aprofitat aquestes circumstàncies per reeditar-lo i actualitzar-lo amb algunes dades, amb una nova edició en color i amb fotografies noves. El llibre explica de forma divulgativa aquest element festiu i cultural del municipi, i es tracta d’una posada al dia del treball que va fer Joan Danés durant la reorganització del Ball, l’any 1934.

Ja durant la Diada, el 23 d’abril, es farà l’acte de lliurament de la 4a edició del Certamen Literari Joan Maragall, a les 11 del matí, al Teatre Centre. Serà el moment de conèixer el veredicte d’aquest concurs literari que premiarà les millors obres dels alumnes de l’Institut Escola de Sant Joan de les Abadesses i dels que s’han presentat en la categoria d’adults.

I, finalment, dissabte 26, es presentarà l’obra de debut del santjoaní Ferran Miquel, La importància dels secrets. Es tracta d’un relat fictici escrit al voltant de la figura de Pere Planas, un santjoaní que va participar a la guerra de les Filipines, el 1898. El curiós del llibre és que el fil argumental creua la vida de Planas amb la de l’autor, quan era regidor de Cultura de l’Ajuntament. Un encreuament que va tenir lloc quan Miquel va assistir com a representant de la vila en una reunió de descendents dels soldats, i més tard va descobrir un bagul a la casa del Reixac on hi havia una fotografia que possiblement era d’aquest soldat.

La literatura es transformarà en teatre a través de la segona edició d'Escolta... Sant Joan et parla, una iniciativa original del SAT Teatre Centre que portarà a escena diversos textos inèdits escrits per santjoanins i santjoanines, expressament per aquell dia.
L’endemà, el diumenge 27, els més petits podran gaudir d’una versió diferent i divertida de la llegenda de Sant Jordi, en el marc del l’11è Cicle d’Espectacles Infantils.
 
Agenda literària de l'abril a Sant Joan de les Abadesses
Dissabte 19 d'abril
Presentació de la reedició d'El Ball de Pabordes de Sant Joan de les Abadesses, de Guifré Miquel
. Palau de l'Abadia-Sala Abat Arnau de Vilalba (18.00)

Dimecres 23 d'abril
Entrega de premis del IV Certamen Literari Joan Maragall
. Teatre Centre (11.00)



Dissabte 26 d'abril
Presentació de La importància dels secrets, de Ferran Miquel. 
Palau de l'Abadia-Sala Abat Arnau de Vilalba (18.00)

Dissabte 26 d'abril

Escolta... Sant Joan et parla, del SAT Teatre Centre
. Teatre Centre (22.00)

Diumenge 27 d'abril
"La divertida història del cavaller Jordi", de L'Invisible Titelles. 
Teatre Centre (12.00)