El llop, fotografiat a Queralbs

El fotògraf Ferran Jordà va aconseguir captar imatges de l'animal, un fet excepcional, a l'entorn de les gorges del Freser | El retorn del llop al Ripollès ja es va constatar per primera vegada el 2005

Arnau Urgell
19 de març del 2014
El llop, fotografiat a Queralbs
El llop, fotografiat a Queralbs | Ferran Jordà/bw-color.com
El llop, fotografiat en un paratge de Queralbs. Foto: Ferran Jordà/bw-color.com

Des del 2005 que hi ha evidències que el llop ha retornat al Ripollès. Tanmateix, continua sent un fet excepcional que se'l pugui fotografiar. Ho va aconseguir el passat 21 de febrer el fotògraf Ferran Jordà, establert a Queralbs, en un paratge de l'entorn de les gorges del Freser, al peu del Torreneules. Les fotografies les ha publicat al seu blog Black & Wihite or Color?.

Jordà va fer aquell dia una sortida amb un company suec per tal de fer fotografies de natura en un espai on s'acostumen a trobar isards i muflons. “Evidentment que no comptava en trobar-me un llop. De fet, mai havia pensat la possibilitat de veure'l”, explica a ElRipollès.info. Calcula que l'animal es va situar a uns 300 metres on eren ells, tot plegat en una tarda de neu i amb el cel força tapat fet que va dificultar la possibilitat d'aconseguir imatges més nítides.

El fotògraf de Queralbs va passar immediatament les dades de localització als tècnics del Departament d'Agricultura que s'encarreguen des de fa una dècada de realitzar el seguiment al llop. Fins ara, no s'ha pogut demostrar que s'hagin establert poblacions estables sinó que són individus que procedeixen dels Alps Marítims. La primera presència a la comarca data del 2005 quan es va trobar un isard degollat i les anàlisi d'ADN van corroborar que havia estat l'atac d'un llop.

Tant el 2011 com el 2012 l'espècie només es va detectar al Ripollès. Aquest hivern destaquen les imatges de Ferran Jordà que se sumen a les aconseguides pel càmera Eudald Teixidor, de TVR, el juliol passat en un paratge proper.