Els rumors d'il·legalització de l'ANC marquen la segona recollida massiva de «vots»

El cap de setmana es recolliran "vots per la independència" a 11 dels 19 municipis del Ripollès | Ja se superen les 4.000 adhesions a la comarca

Arnau Urgell
21 de març del 2014
La setmana passada es van recollir vots a Ripoll al costat d'Elbus.cat
La setmana passada es van recollir vots a Ripoll al costat d'Elbus.cat | Facebook
La setmana passada es van recollir adhesions a Ripoll al costat d'Elbus.cat. Foto: Facebook

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) continua la campanya “ Signa un vot per la independència ”. La iniciativa està fonamentada en el denominat dret de petició per tal de motivar la convocatòria de la consulta d'autodeterminació i, si no es pot celebrar, forçar una declaració unilateral d'independència. Aquest cap de setmana, per segona vegada, s'ha organitzat una recollida massiva de "vots" amb presència a onze dels dinou municipis del Ripollès.

El segon cap de setmana de campanya intensa –després del que es va celebrar l'11 i 12 de gener - arriba en un context d'amenaces i rumors contra l'ANC. Diaris com l' ABC han reclamat la seva dissolució, El País l'ha acusat de colpista i l'exdirector de La Vanguàrdia ha revelat pressions d'alts dirigents del PP per tal que se'n forci la il·legalització . Una ofensiva unionista que ha tingut com a resposta un increment espectacular de socis. En pocs dies han tingut 3.000 altes i l'Assemblea ja ha superat els 25.000 adherits de ple dret.

L'objectiu de l'ANC és titànic: aconseguir entre 2 i 2,5 milions de suports a la campanya "Signa un vot". Al Ripollès en aquestes setmanes ja s'han superat els 4.000, una xifra que satisfà als responsables de l'ANC però que asseguren que encara està per sota les expectatives. "Hem de continuar sumant adhesions", assegura Toni Clusells, coordinador comarcal de la campanya. De fet, no han parat de recollir signatures –amb punts fixos i mòbils- i, per exemple, la setmana passada es va aprofitar la presència a Ripoll de Elbus.cat . Ara, a més, han rebut el suport de l'Associació de Municipis per la Independència que ha posat a disposició de l'ANC el suport logístic dels ajuntaments sobiranistes.

En què consisteix el dret de petició?

"Signa un vot per la independència", que es fonamenta jurídicament en el “dret de petició” reconegut a la Constitució i les lleis espanyoles, els ciutadans que hi vulguin participar signen una instància dirigida al Parlament de Catalunya on, per una banda, demanen que se celebri la consulta (donant per tant suport al dret a decidir), i per l’altra, manifesten que, en cas de no poder-se celebrar aquesta consulta per qualsevol motiu, pugui servir aquesta instància (vot) com a manifestació de la voluntat favorable del signant a que es pugui declarar la independència de Catalunya.

Quan l’ANC va iniciar aquesta campanya no hi havia encara “data i pregunta” per la consulta, i en les instàncies de “vot” es demana que la consulta se celebri el maig del 2014. Aquesta circumstància no s’ha modificat per part de l’ANC perquè, com han manifestat els promotors “això no vol dir que hi hagi encara la seguretat que la consulta es podrà fer. Si finalment es pot fer una consulta oficial, el tema de la data haurà quedat superat i el nostre Parlament no necessitarà utilitzar les instàncies de la campanya, però hem d’estar preparats per si l’Estat espanyol impedeix qualsevol tipus de consulta oficial, i és en aquest cas que seran absolutament vigents i necessàries les instàncies recollides perquè serà l’única manera que tindrà el Parlament d’acreditar davant la comunitat internacional la voluntat del poble de Catalunya”.

Punts de recollida de la campanya "Signa un vot"
Campdevànol
Centre cívic la Confiança
Dissabte (9.30-13.45 i 15.00-19.30)
Diumenge (9.30-14.00)

Camprodon
Casal Camprodoní
Dissabte (10.00-14.00 i 18.00-20.30)
Diumenge (10.00-14.00)

Gombrèn
Centre cívic
Dissabte (11.00-13.00)

Les Llosses
Sala d'actes de l'Ajuntament
Diumenge (11.00-13.00)

Ogassa
Entrada de l'Ajuntament
Diumenge (9.00-14.00)

Queralbs
Estació del cremallera de Núria
Diumenge (15.30-17.30)

Ribes de Freser
Plaça del Mercat
Dissabte (11.00-14.00 i 17.00-20.00)

Ripoll
Sala Abat Senjust (Ajuntament de Ripoll)
Dissabte i diumenge (tot el dia)

Sant Joan de les Abadesses
Vestíbul del Teatre Centre
Dissabte (10.00-14.00 i 16.00-20.00)
Diumenge (10.00-14.00)

Toses
Ajuntament
Dissabte (17.00-19.00)

Vallfogona de Ripollès
Sala polivalent
Dissabte (16.00-18.00)