Agricultura reclama màxima precaució per evitar incendis

Des de dissabte està prohibit fer foc sense permís | El Pla Alfa està activat amb el nivell 2 al Ripollès

Redacció
18 de març del 2014
El Departament d’Agricultura ha fet una crida a extremar al màxim les precaucions per evitar el risc d'incendi després del foc que aquest diumenge va cremar unes 350 hectàrees al Baix Empordà. Les temperatures dels darrers dies –amb màximes que han arribat a superar els 25 ºC-, el vent i la humitat baixa han fet disparar les alertes. En aquest sentit el Pla Alfa dels Agents Rurals està activat en el nivell 2 –en una escala de 3- al Ripollès i a la resta del Pirineu.

Agricultura recorda que des de dissabte no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura.
 
Tot i tenir l’autorització per fer foc al bosc és molt important sempre que els autors de les cremes s’assegurin que han quedat ben apagades ja que les brases mal extingides són molt perilloses i poden revifar en situacions de vent i baixa humitat com la d’ahir. És a dir que, tot i tenir autoritzacions, s’han d’extremar les precaucions i prendre totes les mesures i precaucions per evitar incendis forestals.

En general, el risc d'incendis forestals al Ripollès és moderat però en punts molt concrets de la comarca es considera "alt".