Alerta per un cas de xarampió d'un pare d'una escola de Ripoll

La persona afectada va participar a la carrossa dels Salesians a la rua de Carnestoltes | El Departament de Salut s'ha posat en contacte amb els adults que hi van participar per instar-los a vacunar-se

Redacció
17 de març del 2014
Carrossa dels Salesians al Carnestoltes de Ripoll
Carrossa dels Salesians al Carnestoltes de Ripoll | Rastres Fotografia
Carrossa dels Salesians a la rua de Carnestoltes de Ripoll. Foto: Rastres Fotografia

En els darrers anys s'estan detectant nous brots lleus de xarampió, una malaltia eradicada a Catalunya oficialment des del 2000. Entre els casos dels darrers dies destaca el d'un pare d'alumne de l'Escola Salesiana de Ripoll. Salut ha alertat el centre ja que la persona afectada va participar a la rua de Carnestoltes i, per tant, va estar amb contacte amb molts altres membres de la comunitat educativa.

Tan bon punt es va conèixer el cas de xarampió, el Departament de Salut ho va comunicar a la direcció del centre. La seva directora, Marisa Portell, en declaracions a Televisió del Ripollès va explicar que van haver de facilitar els noms dels participants a la carrossa de l'escola a la rua de Carnestoltes per tal que fossin avisats de les circumstàncies. Van desfilar-hi un centenar de persones entre alumnes, pares i professors i és precisament el grup dels adults els més exposats a ser contagiats ja que les campanyes de vacunació es van iniciar el 1981 i no van ser obligatòries fins al 1990.

Davant de la situació, i per evitar possibles contagis, la recomanació que s'ha donat als adults que van participar a la rua és que es vacunin ràpidament. El xarampió és una malaltia vírica aguda caracteritzada per una erupció vermellosa a la pell, que pot cobrir tot el cos. És altament contagiosa i s'incuba a les cèl·lules de la faringe i als conductes respiratoris. La malaltia es pot transmetre habitualment per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola de les persones infectades i, menys sovint, per contacte amb objectes recentment contaminats amb aquestes secrecions. Des del moment en què una persona susceptible s'ha infectat fins que se li manifesten els primers símptomes de xarampió poden passar deu dies o més, segons el Departament de Salut.

Tota la informació del xarampió a Canal Salut