Més de 1.800 firmes contra la concessió del refugi d'animals a una empresa privada

L'entitat Vida Digna, que estava subcontractada per l'anterior adjudicatari, critica un plec de clàusules que limita el nombre d'animals | El Consell Comarcal resoldrà el concurs dimarts vinent

Arnau Urgell
14 de març del 2014
Polèmica per la gestió del Refugi d'Animals del Ripollès
Polèmica per la gestió del Refugi d'Animals del Ripollès | CCR
Polèmica per la gestió del Refugi d'Animals del Ripollès. Foto: CCR

L'Associació Animals Vida Digna ha aconseguit amb pocs dies més de 1.800 signatures –una xifra que no para de créixer- per denunciar el procés de concessió del Refugi d'Animals del Ripollès. El procediment administratiu, que realitza el Consell Comarcal, acabarà la setmana vinent i tot sembla indicar que l'acabarà guanyant una empresa privada. L'entitat, que ja treballava a l'equipament de manera subcontractada, critica les condicions de les clàusules que, entre altres, reduirà el nombre màxim d'animals.

L'anterior adjudicatari ha renunciat quan encara mancava un any i això ha suposat convocar un nou concurs públic. Vida Digna, que ja va criticar el funcionament inicial de l'equipament inaugurat el  2010, havia acabat assumint amb una subcontractació les tasques de cuidar els animals així com les adopcions. “Ja hem tingut l'experiència que gestionar-ho exclusivament a nivell privat és molt difícil”, assenyala Flora Casadesemunt, presidenta de l'entitat.

Ara no veuen gens clares les condicions que l'empresa que opta a gestionar el concurs –Stonne Abbey SL, de Ripoll- sí que ha acceptat. En aquest sentit una de les principals crítiques és que el nombre d'animals màxim es limitarà a 35 quan ara, si hi ha un pic d'abandonaments, poden arribar a tenir-ne una cinquantena. “Això obligarà a regalar 30 gossos de manera quasi immediata”, assegura Casademunt. A més, no s'assumirà la recollida de gats ja que legalment els ajuntaments no tenen cedit el servei al Consell tot i que des de l'entitat asseguren que ho haurien fet. “La qualitat del servei disminuirà amb la mateixa dotació econòmica de 30.000 euros”, afegeix.

Des del Consell no s'acaba d'entendre la campanya engegada. “És un concurs públic obert, legal i amb un plec absolutament transparent, assenyala el seu president, Miquel Rovira. En aquest sentit la limitació a 35 l'argumenta per la voluntat que “no s'ompli excessivament”.

Signatures per mostrar disconformitat

Des de Vida Digna tenen clar el procediment és “totalment legal” però no veuen “ètiques” les condicions del concurs. Per aquest motiu han impulsat una recollida de signatures a través del portal Change.org contra la “venda” –tot i que es tracta d'una concessió- del Refugi d'Animals del Ripollès. Hores d'ara ja en porten 1.800 i la xifra no para de créixer.

Per Flora Casademunt l'objectiu és que el Consell Comarcal entengui que la petició va molt més enllà de l'entitat. “Hi ha molta gent sensibilitzada. Això no és una recollida de cotxes vells”, emfatitza. Així mateix assenyala que no s'han retirat del concurs i que si per qualsevol motiu l'empresa hi acaba renunciant esperen poder assumir-ne la gestió.

Miquel Rovira, per la seva banda, admet que l'empresa sol·licitant sí que té major puntuació però que l'adjudicació no es farà dimarts fins que es comprovi la documentació aportada. Si no fos així, s'obriria la porta que Vida Digna n'assumís la gestió per primera vegada ja que cal recordar que actualment estaven subcontractades.