Jose Alguacil espera més cartes d'amor

El responsable del Cafè de l'Abadia organitza el segon certamen de missives d'amor escrites a mà | Hi haurà premi per la millor carta del Ripollès i s'editarà un llibre en paper

Jose Alguacil, impulsor del concurs de cartes d'amor
Jose Alguacil, impulsor del concurs de cartes d'amor | Adrià Costa
Arnau Urgell
13 de març del 2014
Jose Alguacil, impulsor, del concurs de cartes d'amor, al Cafè de l'Abadia. Foto: Adrià Costa

Jose Alguacil té dues facetes: la de barman del Cafè de l'Abadia de Sant Joan i la d'activista cultural. L'any passat les va fusionar per impulsar el primer Certamen de Cartes d'Amor de la població “fart que el carter només li portés factures”. La iniciativa va ser un èxit mediàtic i de participació –amb més de 200 missives rebudes d'arreu dels Països Catalans-. Enguany hi torna amb novetats com un premi per a la millor carta del Ripollès i l'edició d'un llibre en paper.

L’esperit del concurs es manté: una crítica a la immediatesa de la comunicació actual i la voluntat de posar en valor l'escriptura a mà a través de les cartes d'amor. Tanmateix, el certamen s'aprofita de les eines digitals i enguany ha estrenat un web i un compte de Twitter i les millors cartes es publicaran en forma de llibre electrònic amb Neurosi. Això sí, haurà de conviure amb l'edició de paper que també inclourà les finalistes de la primera edició i que es finançarà amb una petita campanya del micromecenatge més clàssic: una guardiola al bar.

Correus es bolca amb el concurs

La iniciativa de Jose Alguacil ha servit per reivindicar la figura del carter. Un fet que li va valdre la col·laboració de Correus que l'any passat ja va tirar endavant un segell especial per a l'ocasió. En aquesta segona edició la companyia postal s'ha bolcat en el projecte i, per exemple, ha distribuït cartells del concurs a totes les oficines de Catalunya. També tornarà a editar un segell i ha facilitat l'enviament d'una postal escrita a mà per Alguacil a tots els participants de l'any passat.

Les dues millors cartes repetiran premi. Podran gaudir d'un sopar romàntic al Palau de l’Abadia i un cap de setmana a les cases rurals el Reixac i Can Camps de Sant Joan de les Abadesses. Per altra banda, el nou premi comarcal gaudirà d'un cap de setmana a la casa de turisme rural Cal Maginet de Vilaverd (Conca de Barberà) i d'una visita guiada al celler Josep Foraster de Montblanc. Finalment, el premi del públic, una altra de les novetats d'enguany, podrà conèixer de primera ma el nou hotel Les Planes del Grau i tindrà un obsequi de la Unió de Botiguers de Sant Joan.

Les cartes s'han d'enviar fins al 30 d'abril –s'acceptaran les que tinguin un mata-segell amb aquesta data- i el concurs acabarà amb una gran gala a l'entorn del Palau de l'Abadia el 5 de juliol. El jurat haurà seleccionat una desena de les millors cartes que interpretaran en directe els membres del SAT-Teatre Centre i el públic podrà escollir allà mateix la que prefereixi. Els premis i les finalistes formaran part d'un llibre de paper que també inclourà les de la primera edició així com dos pròlegs de l'escriptor i periodista Vicenç Villatoro, i del cantant de Txarango, el santjoaní Alguer Miquel.

Ja han arribat les primeres cartes al Palau de l'Abadia. Foto: Adrià Costa