L'ós del Vallespir, a la UNESCO

Prats de Molló, Sant Llorenç de Cerdans i Arles de Tec intenten que les seves respectives Festes de l'Ós siguin reconegudes internacionalment

Bernat Ferrar/NaciólaFlama.cat
11 de març del 2014
L'ós, símbol del perill... i del despertar sexual.
L'ós, símbol del perill... i del despertar sexual.

Tres municipis de la comarca nord-catalana del Vallespir conserven ben viva la festa de l'ós: Prats de Molló, Sant Llorenç de Cerdans i Arles de Tec. I, ara, els tres ajuntaments s'han unit per aconseguir que la Unesco designi les tres manifestacions com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Cada any en ple hivern, cadascuna a la seva manera, les tres localitats reviuen el despertar dels óssos de la seva hibernació amb unes tumultuoses i desordenades festes que acaben adquirint un marcat caràcter sexual, sobretot entre els més joves, en comunió amb l'incipient primavera que ja està arribant. Simulant la cacera de l'ós, s'han convertit en una de les celebracions més populars del Carnaval nord-català i que atrauen molts joves del Ripollès, sobretot de la Vall de Camprodon.

Ara, els tres alcaldes s'han conjurat per dur la festa al món. Bernard Remedi (Prats de Molló), René Bantoure (Arles) i Jacques Roitg (Sant Llorenç) van anunciar-ho a mitjan gener, mostrant-se confiats d'aconseguir que el ministeri francès de Cultura es fixi en el seu projecte per poder presentar la candidatura nord-catalana a la UNESCO. Cada estat només pot presentar una sola candidatura a l'organisme internacional, i confien que sigui la seva. Remedi sosté: "Estic convençut que aquest projecte és viable."

Un comitè coordinat per l'etnòleg Robert Bosch és l'encarregat de promoure la candidatura. En declaracions a France Bleu, va assegurar que la festa és "un producte excel·lent" i que és prou "forta" per imposar-se a la resta de candidatures que puguin sorgir arreu de l'Hexàgon.