Joan Manuel del Pozo presenta «Educacionari» a la biblioteca de Ripoll

El llibre, "una invitació a pensar i sentir l'educació", és un dels més venuts de no ficció

Redacció
06 de març del 2014
El ripollès Joan Manuel del Pozo (Roda de Andalucía, 1948) acaba de publicar Educacionari, un llibre que es promociona com una “Invitació a pensar i sentir l'educació a través de seixanta conceptes”. El professor de Filosofia i exconseller d'Educació i Universitats el presentarà aquest divendres (20.00) a la Sala Josep Maria Anglada de la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll.

El llibre, publicat per Edicions 62, és un dels més venuts d'inici del 2014 i la setmana passada liderava el rànquing de no ficció. L'acte de Ripoll consistirà en una conversa amb el professor i poeta Ramon Alabau amb l'educació com a centre del debat.

Joan Manuel del Pozo és professor de Filosofia de la Universitat de Girona, on explica filosofia antiga, ètica de la comunicació i ètica aplicada a la intervenció social. La seva recerca es concentra, des de la tesi, en Ciceró entorn del qual ha fet diverses publicacions. Ha traduït al català, publicats per la Fundació Bernat Metge, dos tractats filosòfics de Ciceró, el De natura deorum i el De re publica i té a punt per a la seva propera aparició les Paradoxa Stoicorum. Ha fet també la traducció directa del llatí original de l'obra clàssica del pensament polític Utopia de Thomas More. Manté una intensa activitat com a conferenciant tant aquí com en diversos països entorn de temes d'educació, filosofia, ètica i política.

Com a polític, ha estat diputat al Congrés espanyol i al Parlament pel PSC, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona i conseller d'Educació i Universitats en el darrer govern de Pasqual Maragall. Ha estat també conseller de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Recentment va signar el manifest favorable als diputats socialistes que es van desmarcar de la direcció nacional per la seva posició sobre el dret a decidir.

Sinopsi d'Educacionari (Edicions 62, 2014)
Aquest llibre ens proposa pensar l'educació com un compromís i sentir-la com un gust. Té el propòsit d'estimular els docents, les famílies i els més diversos agents socials per assumir entre tots el compromís d'afrontar l'educació amb més clarividència i amb més confiança. Però no es tracta d'un assaig a l’ús, ple de notes i de referències bibliogràfiques, sinó d'una mena de diccionari que repassa seixanta conceptes clau, que es poden llegir independentment o d’acord amb els quatre itineraris que proposa l’autor.

Perquè cada entrada –de la primera, acte educador, fins a l'última, valor- és un petit assaig autònom en ell mateix, però entre totes seixanta construeixen un discurs rigorós, coherent i fondament argumentat; Joan Manuel del Pozo ens hi convida a afrontar, des de l'honestedat i la intel·ligència, un dels aspectes més crucials de la societat d'avui. L'anàlisi aprofundida de la situació actual de l'educació li permet assenyalar-hi desorientacions, detectar-hi encerts i proposar finalitats i valors que l’omplin de sentit. Educacionari és una invitació a l’exercici d’una serena reflexió educativa, feta per un professor de gran prestigi i de molta experiència.