La biomassa del Ripollès, exemple pel Centre Tecnològic Forestal

Visita de treball de Denis Boglio, director del centre de recerca

Redacció
04 de març del 2014
L'aposta del Ripollès per la biomassa és un exemple pel Centre de Tecnològic Forestal de Catalunya. Així ho ha expressat Denis Boglio, director del institut de recerca de referència en aquest sector al nostre país, que avui ha fet una visita de treball a la comarca.

Boglio, juntament amb el president del Consell Comarcal del Ripollès i del CEINR, Miquel Rovira, i del gerent, Albert Puigvert han visitat les seus d'ambdues institucions així com la xarxa de calor de Ribes de Freser. L'objectiu era “conèixer una de les comarques de Catalunya pioneres en l’àmbit de la biomassa forestal”. El director del CTFC admet que estem en un moment clau per al desplegament de la biomassa forestal com a font d’energia, “una assignatura pendent de Catalunya, que està més avançada amb energies com la solar o la eòlica, tot i comptar amb el 60% de territori forestal”. Per Boglio, el Ripollès és l’exemple de la reactivació de la biomassa forestal com a bioenergia, procés que permet un triple benefici: un clar estalvi econòmic per a les adminsitracions que hi aposten, una reducció de les emissions de CO2 i un valor afegit que es queda al territori en forma de dinamització de l’economia local.

Miquel Rovira i Denis Boglio també han parlat sobre el Projecte Clima, de compra d’emissions de CO2 no generades gràcies a la instal·lació de calderes de biomassa, gestionat a Catalunya per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. Han acordat que, de cara a l’any que ve, faran un “paquet comú” entre el CTFC i els Grups d’Acció Locals catalans que hi participen.
 
El Ripollès, segons el Consell Comarcal, continua desplegament del Pla estratègic de la biomassa en el sector públic, iniciat el 2010, amb la instal·lació de calderes de biomassa per escalfar equipaments municipals. La primera caldera que va entrar en funcionament al Ripollès va ser la de Planoles, la tardor de 2010, i després van venir les de Vallfogona de Ripollès, Ribes de Freser, Llanars, Ripoll i Campdevànol. Des del CEINR se’n preveu la instal·lació de 6 o 7 més en els propers anys: de manera més immediata, a Ripoll i Vallfogona de Ripollès, mentre que n’hi han en fase de valoració i projecte als municipis de Sant Pau de Segúries, Campelles i Setcases.