Els golluts inspiren uns premis dels Amics del Cinema de Ribes

L'entitat convoca un concurs per escollir la imatge del certamen

Redacció
27 de febrer del 2014
Els Amics del Cinema de la Vall de Ribes, després de cinc anys d’assumir la gestió del Cinema Catalunya, inicien una nova línia d’actuació pel foment del cinema i la creativitat
audiovisual: la realització de mostres, festivals o altres certàmens on es reconeixeran els treballs dels creadors audiovisuals i cinematogràfics en tots els seus formats. Per aquest motiu crearan uns premis propis i identificables amb la Vall de Ribes que al mateix temps voldran ser un reconeixement als golluts. De moment, han convocat un concurs dotat amb 400 euros per escollir la imatge del certamen.

Els Amics del Cinema de la Vall de Ribes, no només volen reconèixer el talent audiovisual sinó que també el contingut i el missatge transmès en els films. Per aquesta raó, per trobar un referent a la injustícia social a la Vall de Ribes, el nom dels premis, serà un reconeixement als golluts, una comunitat de persones que va ser discriminada fins a la seva desaparició a mitjans del segle vint. Mesuraven menys de metre vint i també se’ls coneixia com a nans de Ribe. La majoria d’aquests personatges tenien goll, una patologia inofensiva però de mal d’aspecte, que suposà una discriminació a tota la comunitat.

El fet d’anomenar “Gollut” als premis atorgats pels Amics del Cinema de la Vall de Ribes, suposarà també fer un reconeixement públic al que van significar i en certa manera, reconèixer la injustícia i vulneració dels drets socials a tota la comunitat de golluts que van habitar a la Vall de Ribes, com a exemple del que passa en la vulneració dels drets humans a tot el món.

Premi de 400 euros

Fins al 26 d'abril es poden presentar les propostes per ser la imatge dels Premis Gollut. Hi poden participar des de nens a adults tant professionals com amateurs. L'organització ha establert un únic premi dotat amb 400 euros i un abonament per un any per accedir gratuïtament a qualsevol projecció del Cinema Catalunya. Per agrair les propostes de tothom, els Amics del Cinema de la Vall de Ribes lliuraran a tots els participants un carnet de soci gratuït personalitzat i cinc vals 2x1 per poder veure tot el cinema que es projecti al Cinema Catalunya amb descompte.

Bases del concurs de la imatge dels Premis Gollut (pdf)