Camprodon encara la restauració de Can Roig 75 anys després de l'abandó

L'Ajuntament i el propietari acorden actuar aquest 2014 per frenar la degradació de l'edifici modernista i convertir-lo després en hotel o pisos tutelats

Can Roig de Camprodon està molt degradat
Can Roig de Camprodon està molt degradat | Wikicommons
Arnau Urgell
25 de febrer del 2014
Can Roig està molt degradat. Foto: Wikicommons

Camprodon ha posat fil a l'agulla per restaurar l'emblemàtic edifici modernista de Can Roig. Situat al carrer Freixenet, a l'entrada nord-est del municipi, presenta un estat molt lamentable ja que fa 75 anys –coincidint amb la fi de la Guerra Civil- que va ser abandonat. L'acord entre l'Ajuntament i el propietari inclou que aquest mateix 2014 s'hi actuï per frenar la degradació i que posteriorment es pugui convertir en un equipament privat, és a dir, un hotel o pisos tutelats.

Can Roig és un edifici construït entre els anys 1900 i 1901 per l'arquitecte olotí Simó Cordomí. És d'estil modernista de variant neogòtica i l'últim ús que va tenir va ser el 1939 per acollir ferits en plena retirada republicana –Camprodon es va convertir en un gran hospital militar-. Des d'aleshores no ha tornat a estar ocupat i això ha suposat una degradació imparable. Una situació que posa en perill un element patrimonial de primer ordre –forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com a Bé d'Interès Local- i dóna una mala imatge ja que està situat en un dels punts amb major visibilitat del municipi.

Satisfacció per l'acord amb la propietat

El 2012 es va fer el primer pas. El consistori va ordenar al propietari, el camprodoní Josep Batlle Colomer, que realitzés uns treballs de consolidació per evitar que “l'edifici entrés en un estat irreversible”. “Aquelles actuacions que també pretenien impedir que hi hagués perill pels vianants va ser l'inici d'una bona sintonia” explica l'alcalde Esteve Pujol.

Des d'aleshores van començar les negociacions per tal que la inversió per rehabilitar fos viable i tingués una rendibilitat posterior. Urbanísticament l'ús era residencial però en estar l'edifici protegit les possibilitats eren molt escasses –l'alcalde subratlla que si l'edifici hagués caigut no s'haguessin pogut construir pisos, com a vegades havia circulat-. Per aquest motiu han apostat per una modificació puntual del POUM per permetre que sigui un equipament privat. “No deixa de ser activitat econòmica en un moment on un habitatge unifamiliar o plurifamiliars no tindria sortida” assenyala Pujol.

En aquest sentit els usos més probable són un hotel o pisos tutelats. L'acord inclou la construcció en semisoterrani d'un petit creixement a la zona posterior de l'hotel per donar cabuda a serveis comuns de l'equipament com un menjador. “En cap cas seran apartaments o activitat residencial independent” subratlla l'alcalde camprodoní.

Esteve Pujol considera que és una “excel·lent notícia” i assenyala que aquest mateix 2014 la propietat s'ha compromès a consolidar l'edifici restaurant les teulades i realitzant els tancaments i els forjats. La conversió a equipament privat ja tindrà un calendari depenent dels seus promotors.

Imatge històrica de Can Roig de Camprodon Foto: QRCamprodon

Can Roig, al carrer Freixenet, va ser abandonat el 1939.