L'Ajuntament de Ripoll adverteix que hi ha «massa roba estesa» a les façanes

El consistori assegura que “cada vegada hi ha més ciutadans que agredeixen el paisatge urbà” | És una sanció lleu de l'Ordenança de civisme i es pot sancionar amb un màxim de 750 euros

Arnau Urgell
20 de febrer del 2014
Roba estesa en una façana de Ripoll.
Roba estesa en una façana de Ripoll. | ElRipollès.info
Roba estesa en una façana de Ripoll. Foto: ElRipollès.info

L'Ajuntament de Ripoll ha obert un nou front contra el que considera incivisme. A la lluita contra els excrements de gossos a la via pública ara s'hi afegeix l'“agressió al paisatge urbà” que, segons el consistori, suposa el fet d'estendre la roba en punts visibles des de la via pública. En aquest sentit la regidoria de Convivència, Seguretat Ciutadana i Participació ha recordat que l'ordenança ho prohibeix i ho considera una infracció lleu que pot ser sancionada amb multes de fins a 750 euros.

L'equip de govern ripollès veu amb “preocupació” la proliferació de roba estesa en finestres i balcons. Es tracta d'un element que prohibeix el punt 4 de l'article 70 de l'Ordenança de civisme i convivència ciutadana aprovada definitivament el març de 2006 quan Teresa Jordà n'era l'alcaldessa. Concretament, el text afirma que “Cal tenir cura també de no tenir a la vista del públic, en les obertures de les cases i baranes de terrats, vestits, roba bruta o rentada o altres objectes que ofenguin l’estètica urbana”. Per l'actual consistori hores d'ara hi ha “massa roba estesa” i cada vegada hi ha “més ciutadans que agredeixen el paisatge urbà estenent en façanes que donen clarament a vies públiques que queden a la vista dels vianants”.

El mateix article 70 també regula altres qüestions. Concretament es limita espolsar tapissos i estores en franges horàries amb poca presència de vianants i sense causar molèsties; regar les plantes de les 11 del vespre a les set del matí i no col·locar a les façanes aparells d'aire acondicionat i antenes parabòliques, entre altres.

Sancions de fins a 750 euros

La regidoria de Convivència ha recordat que estendre roba a les façanes és una infracció lleu de l'Ordenança de civisme que preveu sancions de fins a 750 euros. L'article 135 defineix fins a 50 supòsits entre els quals consumir tabac en edificis municipals, practicar l'acampada lliure, abandonar animals morts, banyar-se a les fonts o al Ter o al Freser, utilitzar o ocupar la via pública els espais públics sense autorització, venda ambulant sense autorització, llençar papers o deixalles fora de les papereres, col·locar cartells o propaganda fora dels llocs habilitats o moure els contenidors de lloc, donar menjar a la via pública i de forma sistemàtica als animals, entre altres.

També hi ha 39 tipologies d'infraccions greus –amb multes entre 750 i 1.500 euros- i catorze de molt greus –amb sancions que poden arribar als 3.000 euros-. Entre el primer grup destaca el consum o tinença de drogues, practicar la mendicitat amb pressió o coacció, el transport d'armes, realitzar grafits o pintades sense autorització, netejar amb detergents vehicles a la via pública i matar ocells o altres animals. Finalment, entre les molt greus hi ha jocs d'apostes de diners a la via pública, realitzar grafits i col·locar propaganda en monuments o abocar cendres a l'interior dels contenidors.

L'ordenança ha patit dues modificacions. Una al 2010 per establir la possibilitat de realitzar treballs comunitaris com a substitutoris de les sancions i una segona el 2013, ja amb Jordi Munell com a alcalde, en la qual es va modificar precisament l'article 70 per acceptar –si hi havia un informe tècnic favorable- la possibilitat d'instal·lar testos fora de la vertical de la façana. Un canvi que es va fer arran de les crítiques de l'oposició a algun dels aspectes de la campanya municipal per omplir la vila de flors.

Ordenança de civisme i convivència ciutadana de Ripoll (pdf)