La història fotogràfica de Sant Joan de les Abadesses

Un grup de veïns i l'Arxiu Històric Municipal recopilen i digitalitzen imatges històriques de la vila

Redacció
18 de febrer del 2014
Sardanes a Sant Pol (data desconeguda)
Sardanes a Sant Pol (data desconeguda) | Arxiu Històric Municipal
Sardanes a Sant Pol (data desconeguda) Foto: Arxiu Històric Municipal

Des de fa uns mesos l'Arxiu Històric Municipal, l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i un grup de santjoanins aficionats a la fotografia estan treballant en un projecte que pretén crear un fons fotogràfic digital sobre el poble. A més de les imatges que ja es troben a l'arxiu, estan recollint imatges dels veïns, que les cedeixen temporalment perquè el grup de fotografia les puguin digitalitzar. Qui deixa les fotografies, a més de recuperar els originals un cop escanejats i de disposar d'una còpia digital de qualitat per a un ús personal, pot escollir quin tractament de confidencialitat cal aplicar als seus documents i quins drets d'autor i de reproducció s'hi apliquen.

Jordi Roca, arxiver municipal, explica que ja tenen més de 150 fotografies digitalitzades. Les més antigues daten de finals del segle XIX i les més recents als anys 80 del segle passat. Interessen imatges que mostrin la vida de Sant Joan –fotos de grup, d'activitats, festes...- però també de patrimoni i paisatge. Ara, segons Roca, esperen que amb la presentació pública del projecte més persones n'aportin. “Ha de quedar molt clar que només en les cedeixen uns dies per poder-la escajenar i després la tornem” subratlla l'arxiver.

Per tal d'explicar i donar un cop d'ull a la feina d'aquests col·laboradors s'ha preparat una exposició d'algunes de les fotografies més interessants i quasi inèdites que han trobat en aquests primers mesos de funcionament. Entre d'altres, s'hi podran veure una fotografia de la construcció del pont Nou i una del ferrocarril, de principis de segle, a més d'altres fotografies de totes les èpoques.

L'exposició, que es podrà veure durant el mes de febrer a l'entrada de l'Ajuntament, es va complementar dissabte amb la presentació del grup de fotografia, format per Joan Pous, Enric Salvadó i Lluís Miquel. A més, l'arxiver i especialista en fotografia Joan Boadas i Raset va oferir una conferència (àudio) sobre l'evolució de la fotografia, dels temes que s'hi tracten, i de la importància que tenen les imatges en la documentació. "Els pobles sense arxius veuran com la seva història l'escriuran els altres" va assegurar.