Adif assumeix la proposta de Ripoll per esquivar el pas a nivell

L'alternativa consisteix en unes passarel·les en forma de rampa sobre el Ter per on passaran els vianants

Arnau Urgell
13 de febrer del 2014
Pas a nivell del passeig Ragull. Foto: Arnau Urgell

Adif veu amb bons ulls la proposta de l'Ajuntament de Ripoll per evitar que els vianants creuin les vies al passeig Ragull. Aquest dimecres l'alcalde Jordi Munell es va reunir a Barcelona amb responsables de l'empresa pública per plantejar una alternativa que consisteix en construir unes passarel·les metàl·liques sobre el Ter per tal que totes les persones –també les de mobilitat reduïda- puguin passar pel pas soterrat i evitar el màxim el risc de nous atropellaments.

Adif es va comprometre el juny passat a reformar el pas subterrani per tal que “un 90% dels vianants” deixessin de passar per la superfície. La proposta passava per millorar estèticament l'espai –a nivell de pintura i il·luminació-, reduir el pendent dels esglaons i eliminar les barreres arquitectòniques. Aquest darrer element, com acostuma a passar, era el més complicat i s'apostava per construir unes rampes amb ziga-zaga per salvar el desnivell. “No ho veiem gens clar i pensàvem que podia ser força incòmode si coincidien, per exemple, una cadira de rodes i un cotxet” explicava la setmana passada Munell a ElRipollès.info.

Per aquest motiu es van posar a treballar amb una proposta alternativa. Adif no ho va veure malament però deixant clar que sempre es tindria en compte el factor econòmic a l'hora d'escollir la solució. En aquest sentit els serveis tècnics municipals van elaborar un projecte preliminar que tenia un cost d'uns 300.000-400.000 euros, molt similar al que plantejava Adif.

Es tracta d'instal·lar unes rampes metàl·liques paral·leles al vial però sobre el riu Ter. Per una banda començarien a l'alçada de la benzinera mentre que a l'altra aniria just a l'inici del pont de l'Arquet. “Tindria el pendent mínim per tal que fos apte per a persones amb mobilitat reduïda” explicava Jordi Munell. A més, s'arranjaria el pas subterrani per on hauria de passar tothom, tant els que utilitzessin les rampes com els que ho fessin per les escales. De fet, les voreres quedarien tallades a l'entorn del pas a nivell amb l'objectiu que cap vianant passés per dalt.

La reunió d'aquest dimarts, segons ha explicat el regidor i diputat Xavier Cima, va ser profitosa i els responsables d'Adif van veure amb bons ulls la proposta de Ripoll. Ara però caldrà plantejar-la a Madrid com a pas previ a la redacció del projecte que, en principi, podria comptar amb un partida d'Adif destinada a qüestions de seguretat. L'objectiu del consistori és que l'actuació es pugui realitzar aquest mateix 2014.