La Volta ciclista al Ripollès

Al final a Vallter i a la sortida de Llanars se li suma el pas per la comarca d'una altra etapa | A Ripoll, on hi haurà un dels esprints intermedis, la prova hi passarà tres dies seguits

Arnau Urgell
12 de febrer del 2014
La Volta Catalunya passarà tres dies seguits per Ripoll
La Volta Catalunya passarà tres dies seguits per Ripoll | Adrià Costa
La Volta Catalunya passarà tres dies seguits per Ripoll. Foto: Adrià Costa

La Volta Catalunya 2014 enguany s'hauria pogut denominar perfectament la Volta ciclista al Ripollès. I és que tres de les set etapes transcorreran en gran part per la comarca. Al final de Vallter i a l'inici de Llanars –ja coneguts fa setmanes- se li suma el pas en una tercera jornada. Destaca el cas de Ripoll que acollirà un dels esprints bonificats i que veurà el pas dels ciclistes tres dies consecutius.

La 94a edició de la Volta Catalunya començarà a Calella el 24 de març. La segona etapa serà entre Mataró i Girona (171 km) i a la tercera els ciclistes ja passaran pel Ripollès en ple trajecte entre Banyoles i la Molina. L'endemà, el dijous 27 de març es viurà l'etapa reina. Seran 166 km i cinc ports de muntanya en un recorregut que començarà a Alp i acabarà a Vallter 2000. El divendres 28 els corredors sortiran de Llanars –tot i que la sortida real serà a Camprodon- i després de 222 quilòmetres i un sol pas de muntanya puntuable arribaran a Valls. Les dues darreres etapes seran entre el Vendrell i Vilanova i la Geltrú (163 km) i un circuit de deu voltes a la muntanya de Montjuïc de Barcelona.

Sis ports de muntanya a la comarca

Amb tres dies al Ripollès la Volta coronarà tres ports de muntanya puntuables i passarà per bona part dels municipis. A l'etapa de Banyoles a la Molina entrarà per l'alt de Coubet, de primera categoria, i també coronarà el duríssim alt de la Creueta, al límit amb el Berguedà al pla d'Anyella, al terme de Toses. Aquell dia passarà per Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Campdevànol i Gombrèn.

L'endemà, només sortir de la Molina, els ciclistes hauran d'afrontar la collada de Toses de primera categoria i passaran per Planoles, Ribes de Freser, Ripoll –on hi haurà l'esprint bonificat Miquel Poblet- i Vallfogona de Ripollès. Entraran a la Garrotxa coronant el coll de Canes, de segona categoria, i tornaran al Ripollès pel denominat alt d'Oix, de primera. Després de passar per Beget hauran d'afrontar l'alt de Rocabruna, de primera categoria, i passar per aquest poble així com per Camprodon, Llanars, Vilallonga i Setcases abans de l'ascens a Vallter, considerat de categoria especial.

L'etapa del divendres 28 de març, ja de transició, transcorrerà per Llanars i Camprodon així com Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll i les Llosses abans d'entrar al Berguedà. Els únics municipis per on no passarà seran Molló, Pardines, Queralbs i Ogassa.

Acord entre FGC i la Mancomunitat de la Vall de Camprodon

Cal recordar que la presència de la Volta a la comarca és fruit de l'acord entre la Mancomunitat de la Vall de Camprodon i FGC. En aquest sentit el seu president, Enric Ticó, va explicar a ElRipollès.info que la intenció de la companyia és convertir l'ascens a Vallter –considerat de categoria especial pels organitzadors de la Volta- en una arribada fixa per a les properes edicions.

A l'estació de Setcases –on la Volta no hi arribava des del 1992- l'any passat la victòria va ser per Nairo Quintana (Movistar), un corredor que posteriorment va explotar al Tour de França aconseguint el segon lloc a la general. Precisament el colombià serà un dels noms destacats d'una prova que un any més torna a reunir part de les estrelles del pilot internacional. També han confirmat l'assistència el català Joaquim “Purito” Rodríguez (Kathusa) –segon a la general el 2013 i tercer al Tour- i el mateix el mateix Chris Froome –guanyador del Tour 2013-. D'aquesta manera el Ripollès veurà passar el podi complet de la ronda francesa.

Entre els noms destacats també hi haurà el colombià Rigoberto Urán (Omega Pharma-Quick Step) –segon l'any 2008-. Alberto Contador també ha marcat la prova en el seu calendari –tot i que no ha confirmat l'assistència- i no es descarten altres grans noms com Richie Porte –guanyador de la París Niça de l'any passat-.

Full de ruta de les etapes 3, 4 i 5 (pdf)