Sant Joan hissa una estelada en el 75è aniversari de la retirada republicana

En l'acte, que va servir per presentar oficialment la secció de l'ANC, l'alcalde Ramon Roqué va mostrar el seu compromís inequívoc amb el dret a decidir

Joan Garcia/Arnau Urgell
10 de febrer del 2014
Hissada de l'estelada a Sant Joan.
Hissada de l'estelada a Sant Joan. | Marc Cargol
Hissada de l'estelada a Sant Joan. Foto: Marc Cargol

El 8 de febrer de 1939 centenars de civils i militars republicans passaven per Sant Joan en plena retirada. L'endemà les tropes franquistes ocupaven la vila en un dels darrers dies de la Guerra Civil al Principat. 75 anys després, el 8 de febrer del 2014, l'ANC hissava una estelada en el mateix punt per on molts marxaven cap a l'exili.

Jordi Vilarrodà, portaveu de l'ANC, va recordar que la dictadura de Franco, així com molt abans Felip V, havien intentat de totes anorrear el poble i la cultura catalana. “No se n'han pogut sortir i que estiguem aquí n'és una bona mostra” va declarar en l'acte d'hissada de l'estelada. L'ensenya independentista, per cert, s'ha col·locat a tocar del monument que recorda una altra independència, en aquest cas la de Mèxic. Curiosament, ha estat més aviat una coincidència ja que la voluntat de l'ANC santjoanina, que va presentar-se oficialment amb aquest acte, era situar-la a l'altra entrada de la vila però en aquell cas ha de ser el Ministeri espanyol de Foment el que doni permís. “No ho estan posant gens fàcil” va dir irònicament Vilarrodà en unes declaracions recollides per La Veu de Sant Joan.

L'Ajuntament sí que ha autoritzat la instal·lació de l'estelada a l'entrada nord de la vila, al pàrquing de la Coromina del Bac, en un espai que tot i tocar a la carretera està catalogat urbanísticament de sòl urbà. El seu alcalde, Ramon Roqué, també va intervenir a l'acte i va mostrar el seu compromís inequívoc amb el dret a decidir. “Com a societat estem reclamant el què ens correspon: poder decidir el nostre futur polític” va assegurar tot afegint que més enllà de la seva ideologia treballarà al màxim perquè els santjoanins puguin participar en un procés que va definir de “no retorn”.

Jaume Marfany, vicepresident de l'ANC, va qualificar el 2014 com “l'any decisiu, el nostre any”. Tot i que va mostrar la confiança en poder votar a la consulta del 9 de novembre va assegurar que l'entitat organitzadora de la Via Catalana també treballa amb l'escenari que no es pugui realitzar i s'hagi d'optar per vies alternatives per aconseguir la independència.

L'alcalde Ramon Roqué, en ple discurs, al costat de Jordi Vilarrodà. Foto: Marc Cargol