La memòria de tres retirades

Núria Agulló i Guida Sellarès preestrenen a Ripoll un espectacle musical que recorre 1707, 1939 i 2014

Arnau Urgell
07 de febrer del 2014
Núria Agulló i Guida Sellarès són Agulla Almarada.
Núria Agulló i Guida Sellarès són Agulla Almarada. | Sergi Colomé
Núria Agulló i Guida Sellarès són Agulla Almarada. Foto: Sergi Colomé

El 75è aniversari dels bombardejos i l'ocupació franquista del Ripollès han passat més aviat desapercebuts. Tanmateix, la commemoració servirà per veure la preestrena d'un espectacle parit per Núria Agulló, una cantautora il·licitana establerta fa temps a la comarca. Tot i que està concebut per l'Agulla Almarada, un petit grup format per tres o quatre músics, la parella principal és l'acordionista osonenca Guida Sellarès.

Núria Agulló i Guida Sellarès mostraran aquest dissabte a Ripoll un tastet de l'espectacle “i: apnea”. Ho faran a la Biblioteca Lambert Mata a partir de les sis de la tarda. L'estrena oficial, encara sense data, està prevista per aquest mateix any a la Maternitat d'Elna. “Si pot ser ho farem coincidint amb l'aniversari del naixement del primer nen” explica Agulló a ElRipollès.info.

“I: apnea” ressegueix el fil de tres retirades. La del 1707 –la caiguda del País Valencià a la Guerra de Successió–, la del 1939 –quan el franquisme guanya la Guerra Civil- i l'actual que Agulló considera que és una mostra “d'odi i extermini cap al poble català” sobretot a les perifèries com el País Valencià. L'espectacle inclou versions de cançons com “La Batalla d'Almansa” d'Al Tall, una barreja d'“Els Segadors” amb “La Internacional” comunista i les “Negres Tempestes” anarquista, les “Corrandes d'Exili” de Pere Quart, els “Dos anònims” d'Ovidi Montllor i “La Muixeranga”, entre altres.