La Diputació destinarà 106.000 euros a restaurar sis monuments del Ripollès

Aquest 2014 s'actuarà a l'ermita de Sant Valentí de Salarça i als esgrafiats de la capella dels Dolors del Monestir de Sant Joan, entre altres

Redacció
06 de febrer del 2014
Ermita de Sant Valentí de Salarça
Ermita de Sant Valentí de Salarça | Wikicommons
La Diputació actuarà a l'ermita de Sant Valentí de Salarça. Foto: Vikicommons

La Diputació de Girona destinarà enguany 106.000 euros per restaurar i conservar sis monuments del Ripollès. Els ajuts d'aquesta convocatòria, que formen part d'un paquet que globalment suposarà invertir 700.000 euros, els ha aprovat aquesta setmana la junta de govern de la institució i s'adrecen especialment als municipis més petits de la demarcació, ja que són els que tenen més dificultats per fer front a aquesta mena d’actuacions.

Al Ripollès s'actuarà en sis monuments. Destaca el cas de l'ermita de Sant Valentí de Salarça, de la parròquia de Beget i de l'actual municipi de Camprodon, que corre el risc de caure a causa d'estar edificada en uns terrenys argilosos i per l'efecte dels moviments sísmics que de manera regular afecten la comarca. Una inversió de 20.000 euros ha de servir per aturar el procés de degradació que pateix l’edifici, amb l’aparició d'esquerdes. Un altre dels projectes “estrella” de la convocatòria d'enguany és la intervenció a la façana de la capella dels Dolors del Monestir de Sant Joan. En aquest cas s'hi destinaran 13.000 euros per restaurar els esgrafiats que daten d'inicis del segle XX seguint una tècnica d'origen italià que consisteix en gratar el dibuix de la paret amb un estilet.

La Diputació tornarà a subvencionar una nova campanya al castell de Ribes de Freser amb 20.000 euros per, entre altres, adequar-ne els accessos; 15.000 euros per una intervenció arqueològica a l'interior de l'església de Ripoll abans de la restauració de l'edifici; 18.000 euros en una nova fase per consolidar la degradada església de Sant Julià de Vallfogona i 20.000 euros per la tercera campanya de restauració del castell de Milany, al límit dels termes de Vidrà (Osona) i Vallfogona.

Xavier Soy, vicepresident de la Diputació i president de la comissió de cooperació local, cultural i d’acció social, assenyala que, “tot i les retallades, la Diputació continua prestant una especial atenció a la protecció del patrimoni”. En aquest sentit, Xavier Soy també ha remarcat que “no deixarem d’invertir en el patrimoni gironí perquè és la nostra insígnia”.

Actuacions al Ripollès (2014)
Rehabilitació ermita de Sant Valentí de Salarça (Camprodon)

Inversió: 20.000,00 euros
Actuació: actuació urgent de consolidació per aturar el procés de degradació que pateix l’edifici, amb l’aparició d’importants esquerdes en els seus paraments.
Descripció: edifici religiós d’estil romànic bastit al segle XII.

Castell de Ribes (Ribes de Freser)

Inversió: 20.000,00 euros
Actuació: continuació obres consolidació i rehabilitació del conjunt, alhora que es volen adequar els seus accessos. També es preveu continuar les excavacions arqueològiques.
Descripció: fortificació de planta semicircular que conserva gran part dels seus murs originals i restes de les dependències interiors. L’element més destacat és una torre situada a la part més alta del castell, que és el seu element més ben conservat.

Intervenció arqueològica a l’església de Sant Pere (Ripoll)

Inversió: 15.000,00 euros
Actuació: tasques d’intervenció arqueològica a l’interior d’aquest edifici prèvies a la seva restauració.
Descripció: edifici religiós, antiga parròquia de la població, originalment bastit a època romànica però amb importants reformes gòtiques i barroques. L’actual restauració preveu dedicar-lo a activitats culturals.

Restauració façanes capella dels Dolors (Sant Joan de les Abadesses)

Inversió: 13.000,00 euros
Actuació: restauració esgrafiats de la façana dela capella dels Dolors que, actualment, presenten un estat de degradació important.
Descripció: edifici contigu a l’església i claustre de l’antic monestir de Sant Joan de les Abadesses. Aquest va ser reformat a mitjan segle XX, quan fou restaurat per l’arquitecte Raimon Duran i Reynals. De fet, els esgrafiats daten d’aquesta intervenció.

Església de Sant Julià (Vallfogona de Ripollès)

Inversió: 18.000,00 euros
Actuació: neteja nau interior, cosit murs i recuperació parcial de la coberta.
Descripció: edifici religiós bastit al segle X. Els terratrèmols de mitjan segle XV el van malmetre i obligaren a fer-hi reformes. Posteriorment, al segle XVIII s’amplià la seva nau i s’enderrocaren la major part de restes romàniques, de les quals només queda la façana principal i el campanar en espadanya.

Restauració castell de Milany (Vidrà/Vallfogona)

Inversió: 20.000,00 euros
Actuació: continuació consolidació de les escasses restes estructurals visibles que es conserven. En aquesta tercera etapa es preveu potenciar la intervenció arqueològica, un cop s'ha consolidat la torre de l'homenatge.
Descripció: antiga fortalesa medieval bastida al segle IX, però amb reparacions posteriors. Fou abandonat a finals del segle XV. Actualment, només són visibles les restes de la torre de l’homenatge i alguns murs molt enrunats difícils de relacionar amb estructures concretes.