Ripoll «invoca» Oliba

El Monestir de Santa Maria acull dissabte l'estrena d'un espectacle de música i videoart sobre l'empremta del bisbe i abat

Redacció
30 de gener del 2014


El Monestir de Santa Maria de Ripoll viurà aquest dissabte 1 de febrer a partir de les deu de la nit l'estrena de l'espectacle La invocació d’Oliba. Una iniciativa creada i dirigida per Mònica Pagès que vol fer reviure la figura de l’Abat Oliba amb un muntatge escènic pensat per fer-se a l’interior de les esglésies i monestirs de la seva vida, començant pel de Ripoll.

Per evocar i invocar la figura d’Oliba, l'espectacle compta amb la veu de Jordi Coromina, amb la música per a orgue de Modest Moreno i amb la videocreació de Toni Casassas. Tres artistes originaris de terres olibanes i amb una àmplia trajectòria que, segons Pagès, "recrearan l’esperit d’aquesta figura històrica des d’una triple creació artística, amb la paraula, amb la música i amb el videoart, i així que es pugui sentir en tota la seva dimensió humana i simbòlica en un espectacle amb esperit mil·lenari i amb el llenguatge del nostre temps".

La invocació d’Oliba fa un recorregut per les traces que ha deixat la seva memòria a la nostra cultura en aquests mil anys d’història: escriptors com Verdaguer o Segarra o el Cançoner de Ripoll; en músics com els montserratins Pare Antoni Soler o Odiló M. Planàs; en el paisatge de la Catalunya que va recórrer, des de Montserrat fins a Cuixà; i en l’arquitectura que va deixar en ciutats com Vic i Ripoll.