Municipis i sindicats uneixen forces contra la reforma estatal de l'administració local

La campanya de denúncia "Serveis municipals en perill" arribarà als ciutadans a través dels ajuntaments

Europa Press
24 de gener del 2014
L'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), CCOO i UGT s'han unit per impulsar la campanya "Serveis municipals en perill per reformes del gobierno central", que vol alertar de la "involució" que suposarà la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local que impulsa l’executiu de Rajoy. Ho han explicat aquest dijous en una roda de premsa a Barcelona el president de l'ACM, Miquel Buch; el de la FMC, Xavier Amor; el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, i el d'UGT, Josep Maria Àlvarez.

La campanya es farà arribar als diferents ajuntaments de Catalunya, entre ells els del Ripollès. Es faran més de 6.500 còpies del cartell, més de 50.000 còpies d’un tríptic informatiu, es proporcionaran banners per posar als webs locals i es promouran xerrades informatives als diferents municipis de Catalunya.

L’objectiu és que els ciutadans vegin que la reforma va directament contra els serveis que reben. Es pretén desmentir les "falsedats" que explica l'Estat, que justifica la reforma per l'estabilitat financera i l'eliminació de duplicitats.

Buch ha defensat que la majoria d'ajuntaments han tancat en positiu, i ha criticat que gran part de l'endeutament prové de l'Estat. "No gastem més que no tenim, i pretenen que deixem de prestar serveis", ha apuntat Buch, que avisa que la reforma suposarà una retallada de drets socials, perjudicarà als més vulnerables i crearà municipis de primera i de segona.

Un cop d'estat

El màxim responsable de la FMC, Xavier Amor, ha qualificat la llei del PP de "cop d'estat amb guant blanc al municipalisme", i ha dit que és l'atac més greu i directe de la història als ajuntaments i indica un canvi de model cap a la privatització dels serveis socials. Segons Amor, la reforma local demostra menyspreu cap als ens locals, és una oportunitat perduda que no dóna solucions perquè no afronta el finançament local, és de difícil aplicació i relega serveis a administracions de segon grau, el que "allunya el ciutadà".

Segons els dos dirigents municipalistes, la reforma (en vigor des de l'1 de gener, i que el Govern no vol aplicar perquè denuncia que vulnera competències fixades en l’Estatut) afecta especialment els ajuntaments amb problemes econòmics. "Si podem connectar amb la ciutadania, podrem retirar aquesta llei", ha dit Buch, que no descarta mobilitzacions.

Destrucció de milers de llocs de treball

Per la seva banda, els sindicats han pronosticat que si s’aplica la reforma local del PP es destruiran de 30.000 a 50.000 llocs de treball públics directes i indirectes a Catalunya, i al voltant de 300.00 en el conjunt de l'Estat, segons els càlculs de CCOO.

Per a Àlvarez (UGT), aquesta llei priva els ajuntaments de prestar els serveis socials de proximitat que els ciutadans necessiten, i Gallego (CCOO) ha apuntat que és una norma "marcadament ideològica que es fa al marge dels problemes de la ciutadania", cada vegada més afectada per la desigualtat, l'atur i l'empobriment democràtic.

Tríptic informatiu

(pdf)