El Ripollès reclama poder participar en la regulació del carnet boletaire

Els alcaldes afectats se'n van assabentar pels mitjans | Agricultura es compromet a crear una comissió amb la presència de municipis i propietaris, entre altres

Arnau Urgell
22 de gener del 2014
El carnet de boletaire vol frenar la massificació.
El carnet de boletaire vol frenar la massificació. | Xevi Mas
El carnet de boletaire vol frenar la massificació. Foto: Xevi Mas

El 27 de desembre el conseller Pelegrí va fer públic que el carnet de boletaire serà obligatori la temporada vinent a 6.000 hectàrees del nord del Ripollès. Un anunci que va enxampar fora de joc els alcaldes afectats que se'n van assabentar pels mitjans de comunicació. Per tal de reconduir la situació, aquest dilluns es va celebrar una reunió informativa amb la presència del director general de Medi Natural, Antoni Trasobares, que es va comprometre a crear una comissió on tant els ajuntaments, com els propietaris i altres agents afectats puguin participar a l'hora de definir la regulació.

Agricultura ha provat durant dues temporades el carnet de boletaire al bosc de Poblet on cal pagar 10 euros per temporada –els veïns de l'entorn- o tres euros diaris per visitants foranis amb un límit de quilos. Malgrat que la intenció és ampliar-ho al conjunt de boscos propietat de la Generalitat de tot el país, de moment aposta per fer-ho en 20.000 hectàrees repartides entre el nord de Ripollès i els parcs naturals de l'Alt Pirineu i els Ports.

Molló i Setcases, els municipis més afectats

La Generalitat té unes 6.000 hectàrees de boscos de la seva propietat al Ripollès, repartides sobretot entre Molló i Setcases –les denominades muntanyes de Molló i de Sant Miquel-. Tanmateix, la voluntat d'Agricultura és que, de manera voluntària, s'hi puguin afegir més finques de propietat municipal i de propietat privada una possibilitat que l'Associació de Propietaris de la Vall de Camprodon veu amb molt bons ulls.

Més escèptic es manifesta Pep Coma, alcalde de Molló. “Me'n vaig assabentar escoltant la ràdio” explica tot recordant que un terç del municipi està afectada per la mesura. A Coma no li sembla malament que es reguli però si abans queda molt clar que “els diners es reinverteixen en el mateix territori”. Tampoc en tenia coneixement l'alcaldessa de Queralbs, Imma Constants, que alerta que regular en municipis veïns com Setcases pot provocar augmentar la freqüentació de punts de la Vall de Ribes com el seu municipi o, sobretot, Campelles. De fet, aquest municipi és un dels que sempre ha reclamat poder regular la caça de bolets pels costos que suposa a nivell de manteniment de pistes forestals.

Constants considera que “potser no cal córrer tant” i aposta per pensar-s'ho bé i que la regulació afecti al conjunt de la comarca. Encara va més lluny el portaveu del PSC, Enric Pérez, que alerta d'un cert dumping boletaire. “Potser la gent decideix anar al Berguedà en comptes del Ripollès” i per aquest motiu va reclamar que els agents econòmics participin a la comissió.

No hi ha un preu definit

El president del Consell Comarcal és un ferm defensor de la regulació de la recol·lecció dels bolets . Tot i admetre que l'anunci “el va enganxar una mica per sorpresa” va assegurar mostrar-se satisfet amb la reunió amb el director general. “El Ripollès ha de poder decidir i decidirà com s'aplica el carnet de boletaire” va explicar.

En aquest sentit, Miquel Rovira va explicar que encara no s'havia parlat dels preus que es cobrarien però va avançar que la taxa es podria pagar tant a l'oficina comarcal d'Agricultura com per Internet i, possiblement, als ajuntaments i al mateix Consell Comarcal. “L'objectiu és frenar l'incivisme i la massificació extrema” va assegurar.

Reunió amb el director general de Medi Natural al Consell Comarcal. Foto: CCR