Núria López i Enric Pérez pràcticament descarten repetir amb el PSC el 2015

Els portaveus socialistes de Ripoll i Campdevànol juntament amb Ramon Roqué i membres històrics del partit signen un manifest a favor del referèndum i de crear una nova formació

Quico Sallés/Arnau Urgell
16 de gener del 2014
Núria López, Enric Pérez i Ramon Roqué en una imatge de l'anterior campanya de les municipals
Núria López, Enric Pérez i Ramon Roqué en una imatge de l'anterior campanya de les municipals | AU
Núria López, Enric Pérez i Ramon Roqué en una imatge de l'anterior campanya de les municipals. Foto: AU

El trencament que ha patit el grup socialista al Parlament en la votació sobre la consulta ja té les primeres conseqüències al Ripollès. Núria López i Enric Pérez, en declaracions a ElRipollès.info, han pràcticament descartat que el 2015 encapçalin una llista electoral amb les sigles del PSC. De fet, els actuals portaveus del partit a Campdevànol i Ripoll són uns dels primers 122 signants al manifest "Crida socialista al referèndum" que no només reclama poder votar a la consulta sinó que crida a la creació d'una nova formació política d'esquerres d'obediència estrictament catalana.

El manifest també compta amb la signatura de Ramon Roqué, alcalde de Sant Joan, amb qui aquest diari ha intentat sense èxit parlar. Noms històrics del partit a la comarca com Fina del Pozo, Pere Jordi Piella, Jaume Camps i Joan Manuel del Pozo també s'hi han adherit.

La reacció de la direcció pot "decantar la balança"

Núria López fa unes setmanes ja va fer un moviment públic sent una de les fundadores del col·lectiu Socialisme, Catalunya, Llibertat. Considera que el manifest fa una crida a les "diverses reaccions" a l'estratègia de la direcció a acabar confluint. En aquest sentit López qualifica la situació actual de "totalment insostenible".

Enric Pérez, per la seva banda, considera que encara hi ha molts militants i càrrecs que dubten entre intentar reformar el partit des de dins o apostar per una formació de nova creació. "La reacció de la direcció pot acabar decantant la balança" explica tot recordant que en els propers dies els tres diputats díscols –Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura- poden ser sancionats. De fet, el més probable és que se'ls expulsi del grup parlamentari, un fet que podria alimentar encara més les veus crítiques tot i que Pérez assenyala que caldrà veure si hi ha gent disposada a liderar aquest "nou espai socialista".

A Ripoll ja pensen en una llista d'esquerres més àmplia

Enric Pérez i Núria López es mostren molt contundents amb el fet que molt haurien de canviar les coses perquè a les properes municipals es presentessin amb una llista del PSC. "És molt difícil quan no et sents representat pel projecte de l'actual direcció" explica el portaveu dels socialistes a Ripoll.

En aquest sentit admet que ja fa temps que pensen amb la possibilitat de crear alguna llista d'esquerres més àmplia. Tot i això, recorda que tot i parlar-ne internament no han fet cap contacte ni amb ICV –segurament el sector més propici ja que fa dues legislatures que no tenen representació, ni amb ERC ni amb la CUP.

Tres exconsellers, entre els signants

De moment, 122 destacats militants del PSC han signat un document en el qual a més d'avalar el vot en favor de demanar la competència per celebrar referèndums fan una crida a configurar una nova formació socialista per acollir aquells que se sentin orfes d'una “alternativa catalana d'esquerres”.
 
El document, al que ha tingut accès Nació Digital, està signat per històrics del socialisme com ara Quim Nadal, Antoni Castells, Joan Castells, Montserrat Tura, Maria Badia o Toni Comín. El text se suporta en “tres pilars”: el primer és que “l’esgotament del pacte constitucional fa del tot necessari revisar les relacions entre Catalunya i l’Estat; el segon, que l’opció de la independència pot ser una sortida però no necessàriament l’única possible a la crisi actual; i el tercer, que oposar-se a la possibilitat de que el poble de Catalunya es pugui pronunciar en un o altre sentit, és una postura inacceptable i antidemocràtica”.
 
El document clou les seves dues planes emeten una crida a tots aquells que defensin aquests tres pilars que “es disposin també a treballar, a mitjà termini, pel redreçament de l’espai socialista, per la construcció d’una alternativa catalana d’esquerres, capaç de donar la resposta deguda a l’actual involució democràtica, econòmica i social, i de posar Catalunya a l’avançada de la lluita per la llibertat, la justícia i el progrés”.
 

Document de la crida socialista pel referèndum (pdf)

Llista dels primers 122 signants de la crida (pdf)