Un veí de Ripoll troba el segon niu de vespa asiàtica del país

Els Agents Rurals han confirmat la troballa a la muntanya de Sant Bartomeu i aquest mateix matí l'han despenjat d'un roure de 17 metres d'alçada

Arnau Urgell
14 de gener del 2014
El niu de vespa asiàtica de Ripoll
El niu de vespa asiàtica de Ripoll | Arnau Urgell
Els Agents Rurals amb el niu de vespa asiàtica. Foto: Departament d'Agricultura

Un veí de Ripoll va localitzar el diumenge a la tarda un niu de vespa asiàtica a la muntanya de Sant Bartomeu. Es tracta del primer niu d'aquesta espècie invasora que es troba a la comarca i el segon de tot el país, després del del Malloll, a la Garrotxa, que va ser retirat després d'una complexa operació.

La troballa la va fer un familiar dels Molins de Can Traveria, una finca propera al barri del Vista Alegre i a tocar de la muntanya de Sant Bartomeu que ahir va avisar els Agents Rurals. El niu –de 40 per 70 centímetres- estava al capdamunt d'un roure d'uns 17 metres i el fet que hagi perdut la fulla ha fet que fots visible des del terra.

Els Agents Rurals, després de confirmar que es tractava d'un niu de vespa asiàtica, han iniciat el procediment per despenjar-lo. Protegits amb uniforme d'apicultor i una escala han començat a pujar l'arbre. Les tasques per retirar-lo s'han acabat a quarts d'una del migdia.

Agricultura ha confirmat que el niu és inactiu i les femelles fecundades ja han marxat per hivernar i moltes obreres ja han mort, per la qual cosa ja no suposa cap risc pel que fa a la dispersió de l’espècie en el moment actual, ja que aquests nius a l’hivern queden totalment abandonats i no es tornen a ocupar mai més. Tanmateix, la implantació de l'espècie invasora a la comarca ja es pot donar per segura.

La vespa asiàtica no es pot eradicar

El pla d'actuació previst per als pròxims mesos inclou la instal·lació de 400 trampes més pel territori que s'afegeixen a les 500 que ja estan posades. De moment, i seguint l'experiència de França i el País Basc, la millor estratègia és la de posar paranys per "aprendre a conviure" amb aquesta espècie invasora que no es podrà eradicar però sí "minimitzar".

A Ripoll ja s'havia localitzat un individu fa unes setmanes a prop del riu. Amb la presència d'un niu tot fa pensar que a partir de la primavera la seva distribució creixerà de manera exponencial.

El niu de vespa asiàtica de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Els agents rurals s'han protegit amb el vestit d'apicultors. Foto: Arnau Urgell