Sant Joan enderrocarà l'ambulatori i hi encabirà la polèmica parada d'autobús

El projecte, que podria ser una realitat enguany, es farà després de l'obertura del nou CAP

Arnau Urgell
09 de gener del 2014
Ambulatori Sant Joan
Ambulatori Sant Joan | Marc Cargol
Un autobús parat a tocar de l'actual ambulatori de Sant Joan. Foto: Marc Cargol

L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha decidit enderrocar l'edifici de l'actual ambulatori una vegada entri en servei el nou centre d'assistència primària (CAP). L'actuació, que es podria fer aquest mateix 2014, permetrà encabir-hi la polèmica parada d'autobús que des de fa quasi quatre anys provoca problemes de trànsit a la travessera urbana de la N-260.

El trasllat al nou CAP serà “en setmanes o pocs mesos”

L'enderroc de l'edifici de l'actual ambulatori no es farà òbviament fins després de la inauguració del nou CAP situat a la confluència entre els carrers Ramon d'Urg i i Joan Maragall. Tot i que no hi ha una data concreta –depèn del Departament de Salut-, l'alcalde santjoaní considera que el més probable és que sigui “en setmanes o pocs mesos”. En aquest sentit Ramon Roqué espera que el trasllat es faci al llarg del primer trimestre d'enguany en unes obres que pràcticament acumulen més de mig any de retard respecte les previsions.

En paral·lel, el consistori treballa en el projecte per solucionar la ubicació de la parada d'autobús. Inicialment s'havia pensat en situar-la més avall, a la zona de la plaça Clavé. Tanmateix, el trasllat del CAP va obrir una possibilitat que sembla que totes les administracions implicades –Carreteres de l'Estat i Transports de la Generalitat- veuen amb bons ulls. Tot i això, el procés no és curt ja que cal aprovar el projecte, rebre els informes favorables de les instàncies superiors i aconseguir el finançament.

Roqué recorda que sempre han defensat que calia un nou ambulatori ja que l'actual té “importants deficiències estructurals”. Per aquest motiu consideren que val la pena aterrar l'edifici, un fet que dóna l'oportunitat d'adequar un espai perquè els autobusos s'hi aturin amb més seguretat. Concretament el projecte, actualment en redacció, dibuixarà dos espais laterals en ambdós sentits per tal que no es produeixin col·lapses a la carretera. La resta de la parcel·la mentre no s'hi construeixi s'arranjarà com a aparcament a cel obert.

Cal recordar que el març de 2010 la parada d'autobús de Sant Joan de les Abadesses es va traslladar de l'aparcament de can Crehuet, a l'interior de la població, a la carretera N-260. El canvi pretenia disminuir el temps de viatge entre Ripoll i Olot però, sovint, provoca problemes amb la resta de vehicles que passen per aquesta travessera urbana. La modificació ha estat de manera recurrent criticada per l'oposició d'ERC que ha advertit de les situacions de perill que s'hi produeixen quan els cotxes intenten avançar els autobusos que carreguen o descarreguen passatge.